; ; ; ;

Változnak a kifizetés szabályai

2016. február 10. Dr. Kothencz Éva

Megváltoztak a kifizetés szabályai az új közbeszerzési törvény előírásai alapján

A közbeszerzési törvény (a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény; Kbt.) új, a Polgári Törvénykönyvben foglaltakhoz képest eltérő szabályokat vezetett be a közbeszerzési eljárás alapján megkötött szerződések kifizetésére.

billandmoney.jpg

Az új rendelkezések az építési beruházás és szolgáltatás megrendelés tárgyú szerződésekre vonatkoznak. Azokat tehát nem kell alkalmazni az árubeszerzésekre, illetve a koncessziós beszerzési tárgyakra. A változtatás lényege abban áll, hogy az említett beszerzési tárgyak esetén az ajánlatkérő közvetlenül utalja át az ellenszolgáltatás őket megillető részét az alvállalkozóknak.

A Kbt. szóban forgó szabályai [Kbt. 135. § (3) bek.] a következő részletes előírásokat tartalmazzák ez ügyben. Mindenek előtt az ajánlattevőként szerződő feleknek legkésőbb a teljesítés elismerésének időpontjáig nyilatkozniuk kell, hogy közülük melyik mekkora összegre jogosult az ellenértékből. Ugyancsak ezen időpontig nyilatkozniuk kell, hogy az általuk (általa) a teljesítésbe a 138. § szerint bevont alvállalkozók egyenként mekkora összegre jogosultak az ellenértékből. Ezt követően az ajánlatkérő – immár a szükséges információk birtokában – felhívja az ajánlattevőket, valamint az ajánlattevő által előzőek alapján megnevezett alvállalkozókat, hogy a teljesítés elismerését követően állítsák ki számláikat. Ezzel egyidejűleg felhívja őket, hogy amennyiben nem szerepelnek az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 36/A. §-a szerinti köztartozásmentes adózói adatbázisban, nyújtsák be a tényleges kifizetés időpontjától számított harminc napnál nem régebbi együttes adóigazolást. Ezt követően ajánlatkérő az ajánlattevői és az alvállalkozói teljesítés ellenértékét a számla kézhezvételét követő harminc – vagy a Ptk. 6:130. § (3) bekezdése szerinti esetben legfeljebb hatvan – napon belül közvetlenül utalja át minden egyes ajánlattevőnek és alvállalkozónak.

Lényeges változást jelent tehát, hogy az ajánlatkérő – és nem az alvállalkozóval szerződéses viszonyban álló ajánlattevő – teljesíti közvetlenül az alvállalkozókat megillető ellenértéket. A kifizetés alapja tehát önmagában az, hogy az ajánlattevő nyilatkozik az ajánlatkérőnek az alvállalkozókat megillető ellenszolgáltatás-részről. Jóllehet, a Kbt. nem részletezi az intézmény anyagi jogi hátterét, érdemes az esetleges viták elkerülése érdekében az ajánlatkérő és az ajánlattevő között létrejövő szerződésben a kérdést részletesebben is szabályozni.

Nem változott azon előírás, mely szerint, ha valamelyik ajánlattevőnek vagy alvállalkozónak a kifizetés időpontjában az együttes adóigazolás alapján köztatozása van, az ajánlatkérő az ajánlattevői, illetve az alvállalkozói teljesítés ellenértékét a köztartozás erejéig az Art. 36/A. § (3) bekezdése szerint visszatartja.

Az új szabályokat a Kbt. hatálybalépése után megkezdett közbeszerzési eljárások alapján megkötött szerződésekre kell alkalmazni.

 

 

 

süti beállítások módosítása