; ; ; ;

A KATA-soknak is kell bevallást tennie?

2016. február 13. Horváth Józsefné Éva

katashoz.jpgA KATA adózóknak is kell bevallást tennie a 15KATA nyomtatványon 2016. február 25-ig!

A bevallást akkor is meg kell tenni, ha a 6 MFt értékhatár bevételt nem érte el.

A bevételi értékhatár elérésénél figyelemmel kell lenni a következőkre:

Abban az esetben, ha a kisadózó vállalkozás a naptári év minden hónapjára köteles a tételes adót megfizetni, akkor a vállalkozás bevételének naptári évben elért összegéből a 6 millió forintot meghaladó része után 40 százalék adót kell fizetnie. Abban az esetben, ha a kisadózó vállalkozás nem köteles a naptári év minden hónapjára a tételes adót megfizetni, akkor a 40 százalék adót a kisadózó vállalkozásnak a bevételének azon része után kell megfizetnie, amely meghaladja az adófizetési kötelezettséggel érintett hónapok és havi 500 ezer forint szorzatát.

Ha például az adózó 2015. április 1-étől tartozik a tételes adó hatálya alá és minden hónapra meg kell fizetnie a tételes adót, akkor a rá vonatkozó bevételi értékhatár (9*500 000) 4.500 000 forint. A bevétel ezt meghaladó része után az adó mértéke 40 százalék.)

A százalékos mértékű adó megfizetése nem mentesíti a kisadózó vállalkozást a tételes adó megfizetése alól.

A KATA-s vállalkozónak adatszolgáltatási kötelezettsége is van, a bevételt juttató bármely más személy nevéről és címéről, valamint a naptári évben megszerzett, a kisadózó vállalkozás bevételének minősülő összegről, amennyiben az ezen személytől megszerzett bevétel a naptári évben meghaladja az 1 millió forintot. Nem vonatkozik ez a szabály arra az esetre, ha a bevétel magánszemélytől származik.

A tételes adót fizető kisadózó egyéni vállalkozók és a kisadózó vállalkozások kisadózóként bejelentett tagjai a Katv. hatálya alatt végzett tevékenységükre tekintettel nem szereznek az összevont adóalapba tartozó jövedelmet, jövedelmük után nem fizetnek személyi jövedelemadót, így rendelkező nyilatkozatot sem tehetnek az adójukról.

Természetesen, ha ezen magánszemélyek a KATA szerinti adózás alá tartozó tevékenységükön kívül szereznek más, az összevont adóalap részét képező jövedelmet, az utóbbi jövedelemmel összefüggésben rendelkezni lehet az adóról.

süti beállítások módosítása