; ; ; ;

TAO változások 2016-2017.

2016. július 30. Magyar Miklósné Zsuzsa

tobb_lepcsos.jpgAz évközi módosítás kapcsán a társasági adó változásokat figyelnünk kell, mert több lépcsős a változás:



A változások életbe lépése az alábbiak szerint fog megtörténni:
2016. július 1., és 16-a, 2016. augusztus 1., szeptember 1. és 2017. január 1.

1./Alapelv változások:

Szigorúbb változást hoz a TAO törvény I. fejezetében megfogalmazott alapelvek tekintetében:

Ha a jogügylet tartalma alapján az állapítható meg, hogy annak fő célja adóelőny elérése , akkor ezen jogügylet alapján elszámolt költség ráfordítás nem minősül a vállalkozás érdekében felmerülő költségnek ráfordításnak, így ezen ügyletből eredő adóelőny sem érvényesíthető. ,

2./Fogalmi változások:

Az immateriális jószág, valamint a jogdíjak  fogalma változott, és ezzel a változással a hozzá tartozó adóalap módosító tételek is megváltoztak.

2016. július 1-jétől az előállított, vagy vásárolt szerzett jogdíjakra új szabályok vonatkoznak, ehhez az adóalap korrekció változások:

  • A kedvezmény az OECD követelmények miatt jelentősen szűkül a hozzá kapcsolódó társasági adóalap kedvezmények köre, bevezetésre kerül az un. NEXUS módszer
  • A fogalom módosítása miatt már nem az elszámolt bevétel, hanem az abból képződő nyereség képezi a módosítás alapját.

A kedvezmény igénybevétele szempontjából átmeneti rendelkezéseket találunk a törvényben:

Csak a 2016. június 30-át követően aktivált jogdíjakra és immateriális jószágokra kell alkalmazni. A 2016. június 30-án hatályos szabályok alapján igénybe vett kedvezményeket legkésőbb 2021-ig vehetők igénybe. 

3./Értékcsökkenés változása:

2017. január 1-től a bérbe adott tárgyi eszközök mellett a bérbe adott ( ideértve a hasznosítási engedély, használati engedély és felhasználási engedély alapján használatba adott) szabadalom, más ipar jogvédelmi oltalomban részesülő szellemi alkotás, know-how, védjegy, kereskedelmi név, üzleti titok, szerzői jogi törvény által védett szerzői mű és a szerzői jogokhoz kapcsolódó jog által védett teljesítmény után 30 % értékcsökkenési leírást érvényesíthet a bérbeadó. Az eddigi szabályok szerint az immateriális jószágokra csak a számviteli törvény szerinti értékcsökkenést fogadta el a TAO törvény. Beruházási adóalap kedvezmény.

4./Kis és közép vállalkozásokat érintő változás:

Eltörlésre kerül a kis és középvállalkozások eszközberuházáshoz kapcsolódó adóalap kedvezményének 30 milliós korlátja. E kedvezményt összege nem haladhatja meg az adózás előtti eredményt.

5./Látványcsapat sport kedvezménye:

A korábban kormányrendeletben rögzített egyes szabályokat tartalmi változás nélkül átvette a törvény. A támogatások felhasználásának alapvető szabálya, hogy a támogató a támogatásért a sportszervezet részére ellenszolgáltatásra nem jogosult azonban a kiegészítő sportfejlesztési támogatásért ellenszolgáltatást kaphat.

Új előírás 2016. július 16-tól továbbá, hogy a 100 ezer forintot meghaladó bekerülési értékű tárgyi eszköz a könyv szerinti érték leírásáig nem idegeníthető el, és nem terhelhető meg. ezt az előírást első esetben a 2016-2017-es támogatási időszakra jóváhagyott programok esetében kell alkalmazni.

6./ Vállalkozás költségei:

  • A törvény 3. mellékletében hatályon kívül helyezték azt a szakaszt, amely arról rendelkezett, hogy nem a vállalkozás érdekében felmerülő költségnek, ráfordításnak minősül a KIVA alanyoknak nyújtott visszafizetési kötelezettség nélküli pénzeszköz, térítés nélkül átadott eszközök és ingyenesen nyújtott szolgáltatások.
  • Szigorít a törvény az adózó által nem adományként visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatás, juttatás, térítés nélkül adott eszközök esetében nem csak az a nyilatkozat szükséges, hogy e nélkül nem lenne veszteséges, hanem a törvény kibővült azzal is, hogy a bevételre jutó társasági adót megfizette, melyet nyilatkozat útján igazol is.
  • A törvény egyértelművé teszi, hogy a gyermekek védelméről szóló törvény alapján a munkahelyi bölcsőde üzemeltetésével kapcsolatosan felmerült költség ráfordítás elismert költségnek minősül.

7./Adatszolgáltatás értékvesztés esetén:

Kapcsolt vállalkozás esetében az adóalap csökkentés 7§.(1) bek. n  pontja alapján csak akkor valósulhatna meg ha az adott ügyletet megalapozó valós gazdasági okokról adatot szolgáltatnak.

8./Új adóalap csökkentési jogcím: 7 §.(1).bek. k,l, pontja:

  • Az szja törvény szerinti mobilitási célú lakhatási támogatás adóévben juttatott összege, de legfeljebb az adózás előtti nyereség összege,
  • a munkásszállás kialakítására, fenntartására, üzemeltetésére tekintettel az adóévben elszámolt költség, ráfordítás, de legfeljebb az adózás előtti nyereség.

Természetesen nem a teljes módosítást tartalmazza a cikk, csak az általánosan használható változásokra hívjuk fel a figyelmet.

süti beállítások módosítása