; ; ; ;

Iskolakezdési támogatás

2016. augusztus 27. Horváth Józsefné Éva

Kik kaphatnak iskolakezdési támogatást?


Az iskolakezdési támogatást az Szja törvény 71. §-a tartalmazza, a béren kívüli juttatásokról szóló bekezdés e) pontja.



schultute.jpg

Iskolakezdési támogatást kaphat az, aki közoktatásban tanuló gyermeknek, tanulónak családi pótlékra vagy bármely uniós tagállamban hasonló ellátásra jogosult szülője, gyámja vagy annak vele közös háztartásban élő házastársa.  A támogatáshoz a munkahelyen kell nyilatkozni arról, hogy a munkavállaló megfelel a feltételeknek. (Szja törvény 71.§ (2) bekezdés g) pontja). A nyilatkozat egy-egy példányát a magánszemélynek és a munkáltatónak is az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 47. § (3) – (4) bekezdésében szabályozott elévülési idő – a nyilatkozat aláírásakor 5 év – lejártáig őriznie kell.

Az adható támogatás összege a mindenkori minimálbér 30%-a lehet, ez 2016-ban tehát: 33 300,- Ft/tanulónként.

A támogatást a szülők utalvány formájában kaphatják meg, az utalvány lehet papír alapú, vagy elektronikusan kibocsátott is.

A támogatást tankönyvekre, taneszközökre és ruházatra lehet fordítani, felhasználni pedig a tanév első napját megelőző 60. naptól 2016. december 31-ig lehet.

Az iskolakezdési támogatás után az adót a munkáltatónak kell megfizetnie, a juttatást követő hónap 12-ig. Az adó alapja a juttatás 1,19-szorosa, melyet 15%-os mértékű szja és 14%-os mértékű egészségügyi hozzájárulás terhel.

 

süti beállítások módosítása