; ; ; ;

Lakáscélú munkáltatói támogatás

2016. október 19. Horváth Józsefné Éva

A lakáscélú munkáltatói támogatást érintő változások 2016. augusztus 1-jén léptek hatályba

A módosítás lényege, hogy a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) kormányrendeletnek a munkáltatói lakáscélú támogatások figyelembe vételekor releváns szabályai átkerültek a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvénybe

20-1239420_640.jpg
Az szja-törvény 1. számú mellékletének 9.3.4. pontja határozza meg, hogy a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességével kapcsolatos szabályok alkalmazásakor mit kell akadálymentesítés és korszerűsítés alatt érteni, kit kell együttköltöző családtagnak tekinteni, valamint definiálja a méltányolható lakásigény mértékét is.
A  beiktatott rendelkezések nem kezelik a félszoba fogalmát, viszont  lakószoba alatt kell érteni az olyan helyiséget, amelynek hasznos alapterülete meghaladja a 8 négyzetmétert, de – a meglévő, kialakult állapotot kivéve – legfeljebb 30 négyzetméter és legalább egy 2 méter széles – ajtó és ablak nélküli – falfelülettel rendelkezik.

 A 30 négyzetméternél nagyobb helyiséget két szobaként kell számításba venni. Ha a nappali szoba, az étkező és a konyha osztatlan közös térben van, és hasznos alapterületük együttesen meghaladja a 60 négyzetmétert, úgy két szobaként kell figyelembe venni.

A méltányolható lakásigény mértéke az együtt költöző, együtt lakó családtagok számától függően

  • egy-két személy esetében: legfeljebb három lakószoba,
  • három-négy személy esetében: legfeljebb négy lakószoba.

Minden további személy esetében egy lakószobával nő a lakásigény mértéke.
Az együtt költöző családtagok meghatározásakor a testvért, valamint az élettárs testvérét nem lehet figyelembe venni.

Abban az esetben, ha a munkáltató a módosítás hatályba lépését megelőzően már vizsgálta a méltányolható lakásigénynek való megfelelést, úgy azt a későbbiekben  az szja-törvénybeli méltányolhatóság feltételei szerint nem kell felülvizsgálnia.

Továbbra is  a vételár, a teljes építési költség vagy a korszerűsítés, akadálymentesítés költségének 30 százalékáig, de több munkáltató esetén is a folyósítás évét megelőző négy évben ilyenként folyósított összegekkel együtt legfeljebb 5 millió forintig terjedő összegben adható adómentesen  a támogatás.

 

Forrás: NAV honlapja

 

süti beállítások módosítása