; ; ; ;

Védőitalok elszámolásának szabályai

2016. október 22. Magyar Miklósné Zsuzsa

Ugyan már a hidegre készülünk, de a védőitalok elszámolása hideg és meleg időben  egy örök téma a számvitelben, és az adózásban egyaránt.

Most megpróbáljuk összefoglalni azokat a tudnivalókat, melyek a védőitalok  helyes elszámoláshoz vezetnek.

vedoital.jpg

Kinek és Mikor kell védőitalt biztosítani?

Akkor kell a munkáltatónak védőitalt biztosítani a dolgozók számára, amikor a levegő hőmérséklete túl magas, vagy túl alacsony.

a 3/2002. (II.8.) SzCsM-EüM együttes rendelet rendelkezik a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. Ebben a rendeletben a találjuk meg a védőitalok nyújtásához kapcsolódó szabályokat.

 A helyiségek, terek hőmérséklete bekezdés

7 .§ (1) Bekezdése rendelkezik a munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének - a munkavégzés teljes időtartama alatt-, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését.

(10) Ha a munkahelyi klíma zárttéri és szabadtéri munkahelyen a 24 °C (K) EH értéket meghaladja, a munkavállalók részére igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítani. A folyadékveszteséget általában 14-16 °C hőmérsékletű ivóvízzel kell pótolni.

Szabadtéri munkahelyen is gondoskodni kell a munkavállalók megfelelő ellátásáról.

Milyen védőitalt kell biztosítani?

  • E célra ivóvizet vagy ízesített, alkoholmentes italt, amelynek cukortartalma az ital 4 súlyszázalékát nem haladja meg, vagy amely mesterséges édesítőszerrel ízesített.
  • Ásványvíz, ivóvíz, ballonos víz, frissítő üdítők
  • Hidegnek minősülő munkahelyen + 50 C hőmérsékletű teát kell biztosítani cukorral illetve édesítőszerrel ízesítve.

 

A védőital és a tea elfogyasztásához legalább a dolgozók létszámát elérő mennyiségben, személyenként és egyéni használatra kiadott poharakról is gondoskodni kell.

 

Személyi jövedelemadó:

Az adómentes juttatásokat az 1995. évi CXVII. SzJA törvény 1.sz. mellékletének ( Adómentes juttatások ) 8. 8.pontja:

  • Nem pénzben kapott juttatások közül adómentes a jogszabály által előirt használatra tekintettel juttatott védőeszköz, továbbá baleset- és egészségvédelmi eszközök.
  • Így ezen italok juttatása után sem a munkavállalónak, sem a munkáltatónak nem keletkezik adókötelezettsége.

Amennyiben viszont nem a fenti jogszabálynak megfelelően nyújtja,( pl. kávé, cukrozott ital, vagy energia ital) akkor béren kívüli adóköteles természetbeni juttatásnak minősül.

Az összeg 1,19 %-a után 15 %. SzJA és 27 % EHO fizetési kötelezettség terheli.

 

Általános forgalmi adó:

A 2007. évi CXXVII. törvény:

 124 §. (1) bek alapján: Előzetesen felszámított adó  nem vonható le:

 

  • az élelmiszert terhelő előzetesen felszámított adó,
  • italt terhelő előzetesen felszámított adó.

A fenti jogszabályi hely nem tesz kivételt a védőitalokkal ezért ezen védőitalok előzetes áfája nem vonható le.

 

Számviteli törvény

A 2000. évi C. számviteli törvény alapján ha a juttatott ital védőitalnak minősül, úgy azt számviteli elszámolásban  az 51-es számlaosztályba anyagköltségként számoljuk el.

Amennyiben a juttatás nem felel meg a fenti rendeletben meghatározott feltételeknek, úgy a juttatást béren kívüli juttatásnak kell minősíteni, és az 55-ös számlaosztályban, mint személyi jellegű kifizetések  számoljuk el.

 

süti beállítások módosítása