; ; ; ;

Sorozatot indítunk! 1.5

2016. december 3. Perfekt Blog

Változások a társasági adózás terén (2016–2017) VI.

 

A 2017. január 1-jétõl hatályos változások

Ingyenes juttatások elismert költségként való figyelembevétele

erme_piramis_1.jpg

2017-tõl szigorodnak azok a feltételek, amelyek fennállása esetén az adózó a másik társasági adóalanynak – nem adomány céljából adott – ingyenes juttatásának költségét a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségként kezelheti. A Tao-tv. 3. számú melléklet A) rész 13. pontjának most hatályos szabálya értelmében az adózó az említett ingyenes juttatásának költségét akkor veheti figyelembe elismert költségként, ha rendelkezik a juttatásban részesülő két megfelelő tartalmú nyilatkozatával. A juttatásban részesülőnek arról kell nyilatkoznia, hogy a juttatást eredményében bevételként elszámolta és az eredménye e juttatás következtében elszámolt bevétel nélkül számítva nem lesz negatív. Az első nyilatkozatot a juttatáskor kell átadni a várható „helyzetről”, a második nyilatkozatot – a tényadatok birtokában – a beszámoló elkészítését követően kell a juttató rendelkezésére bocsátani. A változás abban áll, hogy a fentiek teljesülése mellett 2017-tõl az is feltétel, hogy a juttatásban részesülő az ingyenes juttatás következtében elszámolt bevételre jutó társasági adót megfizette (a nyilatkozatoknak tartalmilag erre is ki kell terjednie). Ha a juttatásban részesülő nem fizeti meg az e bevételre jutó tárasági adót, akkor a juttatónak nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségként kell figyelembe venni a juttatás költségét és alkalmaznia kell a Tao-tv. 8. § (1) bekezdés d) pontja szerinti növelő tételt.

 

Szerző:  dr. Németh Nóra, Nemzeti Adó- és Vámhivatal, tanácsos
(Adótanácsadó Klub kiadvány)

 

A cikk folytatását megtalálhatja az Adótanácsadó Klub legújabb, 4. számú kiadványában.

Az egy alkalomra szóló részvételi díj befizetését követően térítésmentesen elküldjük Önnek ezt a kiadványt. A kedvezmény érvényesítése céljából a jelentkezési lapon kérjük, tüntesse fel a BLOG-ATK-4 kódot.

Jelentkezzen már most, és vegyen részt budapesti Adótanácsadó Klubunk 2016. második félévének következő előadásán:

2016. december 6. - A társasági adó 2016-os évközi és 2017-es változásai, valamint a kisvállalati adó 2017-től hatályos szabályai (dr. Németh Nóra, Nemzeti Adó- és Vámhivatal, tanácsos)

Részletekért keresse honlapunkat!

süti beállítások módosítása