; ; ; ;

Első házasok kedvezménye visszamenőleges hatályú módosítás

2017. január 25. Magyar Miklósné Zsuzsa

2017. január 1-től megszűnik az első házasoknak a magzati, vagy családi kedvezménytől való függősége.

elso_hazasok.jpgA 2014. december után megkötött házasságok esetében a házasfelek, amennyiben minden feltétel teljesült, akkor első házasok kedvezményére voltak jogosultak, addig, amíg a baba várás be nem következett. Abban az esetben ezt a kedvezményt felváltotta a magzati, valamint a családi kedvezmény. A kedvezményt a házasságkötést követő hónaptól lehetett igénybe venni, tehát az első évben is maximum 11 hónapig.

Ezt a hátrányos helyzetet kívánta megszüntetni az ősszel elfogadott adócsomag. Tehát most már a magzati vagy a családi kedvezménnyel együtt az első házasok kedvezménye is érvényesíthető, sőt a házasságkötést követő naptól.

1995. évi CXVII. tv. paragrafusai alapján. Az első házasok kedvezménye

29/C. §356 (1) Az első házasok kedvezményét érvényesítő magánszemély az összevont adóalapját [29. §] az első házasok kedvezményével csökkenti. A kedvezmény a családi kedvezményt megelőző sorrendben érvényesíthető.

(2) Az első házasok kedvezményét az a házaspár érvényesítheti, amely esetében legalább az egyik házastárs első házasságát köti.

(3)357 A házastársak által együttesen érvényesíthető kedvezmény jogosultsági hónaponként 33 335 forint.

(4)358 Jogosultsági hónapként a házassági életközösség fennállása alatt a házasságkötést követő hónaptól (azt első jogosultsági hónapnak tekintve) legfeljebb 24 hónap vehető figyelembe.

(5) A kedvezményt a házastársak - döntésük szerint - az összeg megosztásával közösen érvényesítik, ideértve azt az esetet is, ha a kedvezményt kizárólag egyikük veszi igénybe. A kedvezmény közös igénybevétele az adóbevallásban, munkáltatói adómegállapításban független attól, hogy az adóelőleg megállapításánál mely házastársnál történt annak figyelembevétele.

(6) Az igénybevétel feltétele a házastársak - adóbevallásban, munkáltatói adómegállapításban közösen tett, egymás adóazonosító jelét is feltüntető - nyilatkozata, amely tartalmazza, hogy a kedvezményt melyikük veszi igénybe, vagy a kedvezmény összegének megosztására vonatkozó döntésüket.

A törvény 90 § (4) bekezdésének átmeneti szabálya alapján e kedvezményt a 2014. december 31.-én megkötött házasságok esetén is alkalmazható.

 Ez alapján, aki 2016-ban a régi szabályozás miatt már nem tudta igénybe venni, az a 2016. évi bevallásában még igénybe tudja venni.

Az viszont, aki 2015-ben is kiesett a kedvezményezettek közül, és az új szabályozás alapján járna nekik, úgy a 2015. évi bevallásukat önellenőrzéssel helyesbíthetik.

süti beállítások módosítása