; ; ; ;

Az általános forgalmi adózás aktuális változásairól

2017. február 22. Perfekt Blog

A kedvezményes adómérték alá tartozó ügyletek körének változása

2017. január 1-jétől több ponton is módosult a kedvezményes adómérték hatálya alá tartozó termékek és szolgáltatások köre.

  • A jelenlegi 18% helyett 2017. január 1-jétől 5%-os adómérték hatálya alá tartozik az ún. friss tej értékesítése (vtsz. 0401 10-ből és 0401 20-ból). A törvényben szöveges leírás teszi egyértelművé, hogy nem érinti ezen átsorolás az anyatejet, UHT és ESL tejeket. Az anyatej értékesítése továbbra is adómentességet élvez, míg az UHT és ESL tejek értékesítése a 18%-os adómérték hatálya alatt marad.

  • 2017. január 1-jétől 27% helyett 5%-os adómérték alkalmazandó egyes tojások értékesítésére. A törvényszöveg értelmében a kedvezményes adókulcs alkalmazáshoz szükséges, hogy a vtsz. 0407 alá tartozó madártojásról legyen szó, és az értékesítésre annak héjában, frissen kerüljön sor. Vagyis nem tartozik a kedvezményes adómérték hatálya alá azon tojás értékesítése, amelyet valamilyen hőkezelési eljárásnak vetettek alá, aminek következtében annak szerkezete megváltozik, benne bizonyos anyagok kicsapódnak, illetve akkor is az általános adómérték hatálya alá tartozik az ügylet, ha a tojást tartósítva, fagyasztva, feltörve értékesítik.

  • 27%-os adómérték alól szintén 5%-os adómérték alá került átsorolásra 2017. január 1-jétől a vtsz. 0207. alá sorolt baromfitermékek értékesítésére is. Fontos kiemelni, hogy a Mód2 törvényben végrehajtott pontosítás révén nemcsak a baromfi húsának, hanem a vágási melléktermékének és a belsőségének értékesítésére is kiterjed a kedvezményes adókulcs.

Az érintett termékkört illetően elmondható, hogy a vtsz. 0105 alá sorolt baromfi esetében releváns a kedvezményes adómérték alkalmazhatósága. E körbe tartozik a házityúk, kacsa, liba, pulyka, gyöngytyúk. Nem tartozik ide például (az esetleges tenyésztéstől függetlenül) a fácán, fogoly, fürj, galamb, vadkacsa, vadliba.

Az említett baromfik húsa mellett azok vágási melléktermékeire (fej, láb, nyelv, nyak, bőr) és belsőségeire (szív, máj, vese, tüdő, zúza, petefészek és tojáskezdemények, here…stb.) is kiterjed az 5%-os adómérték hatálya.

Nem tartozik a kedvezményes kulcs hatálya alá – még akkor is, ha vtsz. 0105 alá sorolt baromfiból származik – a nyers fűszerezett hús, a pácolt, sózott, sós lében tartósított hús.

Ahhoz, hogy az 5%-os adómérték alkalmazható legyen, a fentiek szerinti termékek értékesítésének friss, hűtött vagy fagyasztott állapotban kell megtörténnie, továbbá a terméknek élelmezési célra alkalmasnak kell lennie.

  • Az internet-hozzáférési szolgáltatásra január 1-jétől 27% helyett 18%-os adómérték alkalmazandó.

Az internet-hozzáférési szolgáltatást az Áfa törvény 259. § 7/B. pontja definiálja. Eszerint a szolgáltatásnak egyrészt csomagkapcsolt módon felépülőnek kell lennie, másrészt meg kell felelnie a nyílt internet-hozzáférés megteremtéséhez szükséges intézkedések meghozataláról, továbbá az egyetemes szolgáltatásról, valamint az elektronikus hírközlő hálózatokhoz és elektronikus hírközlési szolgáltatásokhoz kapcsolódó felhasználói jogokról szóló 2002/22/EK irányelv és az Unión belüli nyilvános mobilhírközlő hálózatok közötti barangolásról (roaming) szóló 531/2012/EU rendelet módosításáról szóló 2015/2120/EU európai parlament és tanácsi rendelet 2. cikk 2. pontja szerinti internet-hozzáférési szolgáltatás fogalmának. Az említett uniós rendelkezés szerint internet-hozzáférési szolgáltatásnak minősül a nyilvánosan elérhető elektronikus hírközlési szolgáltatás, amely internet-csatlakozást és ezáltal az internet lényegében valamennyi végpontjával összekapcsolási lehetőséget biztosít, tekintet nélkül az alkalmazott hálózati technológiára és a használt végberendezésre.

Amennyiben az internet-hozzáférési szolgáltatást csomagban, más szolgáltatással (például mobil- vagy vezetékes telefon, TV) együtt nyújtják, abban az esetben a kedvezményes adómérték alkalmazásának feltétele, hogy az internet-hozzáférési szolgáltatás ellenértékét a szolgáltatásnyújtó elkülönítse, megbontsa. Ennek hiányában a komplex szolgáltatás egészére (a csomagra) 27%-os adómérték alkalmazandó. A megbontás során figyelemmel kell lenni az Art. 2. §-ában foglalt rendeltetésszerű joggyakorlás követelményére.

  • Étkezőhelyi vendéglátás

2017. január 1-jétől 18%-ra, majd 2018. január 1-jétől 5%-ra csökken az „étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (SZJ 55.30.1-ből)” esetében alkalmazandó adómérték.

A rendelkezés összetett, a kedvezményes adómérték alkalmazhatóságához a következő három, konjunktív feltétel együttes teljesülése szükséges:

  • az Áfa törvény értelmében vett szolgáltatásnyújtásnak minősüljön az ügylet,
  • a kérdéses szolgáltatásnyújtás az SZJ 55.30.1 alá tartozzon,
  • a szolgáltatás tartalmilag ételforgalomra és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra vonatkozzon.

 erme_piramis_1.jpg

Tudja meg cikkünk folytatásából,

  • hogy alakul az áfa mértéke, ha a helyben fogyasztásra kért ételt a vendég nem tudja megenni, ezért a maradék csomagolását kéri.
  • mekkora az adó mértéke a munkahelyi étkeztetés esetében.
  • hogy a kedvezményes adómérték alá tartozik-e a palackozott üdítők kiszolgálása.

 

Szerző: dr. Illés-Hajdu Emese
Adóügyi szakreferens, Nemzetgazdasági Minisztérium

 

 

A cikk folytatását megtalálhatja az Adótanácsadó Klub 2016/6. számú kiadványában.

Az egy alkalomra szóló részvételi díj befizetését követően térítésmentesen elküldjük Önnek az Adótanácsadó Klub 2016/6. számú kiadványát. A kedvezmény érvényesítése céljából a jelentkezési lapon kérjük, tüntesse fel a BLOG-ATK-6 kódot.

Jelentkezzen már most, és vegyen részt budapesti Adótanácsadó Klubunk 2017. évi következő előadásain:

Téma: Támogató eljárás ”az ellenőrzésre történő kiválasztás helyett” - Adózás rendjéről szóló törvény változása

Előadó: Czinege Attila Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakfőigazgató

Időpont: 2017. február 28. 16:00-19:00 óráig

---

Téma: A 2017. évi általános forgalmi adó kötelezettség teljesítése
Előadó: Sike Olga

Időpont: 2017. március 7. 16:00-19:00 óráig

---

Téma: A társasági adó bevallása 2016.
Előadó: Dr. Németh Nóra

Időpont: 2017. április 4. 16:00-19:00 óráig

---

Téma: Számviteli változások 2017., és a 2016-os év üzleti zárása
Előadó: Botka Erika

Időpont: 2017. április 25. 16:00-19:00 óráig

---

Téma: A 2016.évről adandó helyi adó bevallás gyakorlati kérdései
Előadó: Dr. Kovács Attila

Időpont: 2017. május 2. 16:00-19:00 óráig

---

Téma: Online számlázás, online számlázó rendszerek
Előadó: Czinege Attila Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakfőigazgató

Időpont: 2017. június 13. 16:00-19:00 óráig

 

További programokért és részletekért keresse honlapunkat.

süti beállítások módosítása