; ; ; ;

Munkaerő mobilitást célzó kedvezmények a Társasági adó rendszerében (II. rész)

2017. február 22. Magyar Miklósné Zsuzsa

mobile-home-.jpgElőző cikkünkben a munkaerő mobilitását szolgáló kedvezményekkel foglalkoztunk az Szja rendszerében, most folytatjuk a témát, és röviden összefoglaljuk, hogy a társasági adóban ez a kedvezmény hogyan jelentkezik.

A kedvezményt a Társasági adó törvényben két lépcsőben vezette be a törvényalkotó, a tavaszi adócsomagban megjelent újdonságként, majd az őszi adócsomag kicsit pontosította a rendelkezést, elsősorban a munkásszállás számviteli elszámolásához kapcsolódóan.

Nézzük, hogy pontosan milyen lehetősége van a Társaságoknak ezt a kedvezményt igénybe venni:

A Tao törvény 7.§. (1) bekezdésének k) pontja rendelkezik az adóalap csökkentési lehetőségről,

  • legfeljebb az adózás előtti eredmény összegéig csökkenthető
    1. a személyi jövedelemadó törvény szerinti mobilitási célú lakhatási támogatás adóévben nyújtott összege,
    2. a személyi jövedelemadó törvény szerinti munkásszállás bekerülési értékeként, a bekerülési értékének növekményeként kimutatott összeg a beruházás, felújítás befejezésének adóévében, továbbá a munkásszállás céljára bérelt ingatlan bérleti díjaként, valamint a munkásszállás fenntartására, üzemeltetésére tekintettel az adóévben elszámolt összeg.

A kedvezmény korlátja mindkét esetben az adózás előtti nyereség összege.

A Tao törvény rendelkezésének alkalmazásához azonban segítségül kell hívnunk az Szja törvényt is, hiszen az Szja törvény 1. számú mellékletének 8.6. f) pontja adja meg a munkásszállás fogalmának meghatározását. Ennek értelmében:

  • „szolgálati lakásban, munkásszálláson történő elhelyezés; e rendelkezés alkalmazásában munkásszállás a kifizető tulajdonát képező vagy általa bérelt olyan szálláshely, amely egy lakóhelyiséggel rendelkező önálló ingatlan esetében a lakóhelyiségben egynél több, több lakóhelyiséggel rendelkező önálló ingatlan esetében pedig lakóhelyiségenként legalább egy, a kifizetővel munkaviszonyban lévő olyan magánszemély elhelyezésére szolgál, akinek nincs lakóhelye azon a településen, ahol a munkahelye van;
  • nem munkásszállás az a szálláshely, ahol a kifizető olyan magánszemélyt, illetve ennek hozzátartozóját szállásolja el, akivel a társasági adóról szóló törvény szerinti kapcsolt vállalkozásnak minősülő esetekben meghatározott kapcsolat áll fenn;”

Az adóalap csökkentés a munkásszállásokkal kapcsolatban lényegében három jogcímen is feltűnik a rendelkezésben:

  • beruházás, felújítás
  • bérlés,
  • fenntartás és üzemeltetés.

A kedvezménnyel kapcsolatban fontos megjegyezni azt is, hogy az adóalap-csökkentés a mobilitási célú lakhatási támogatás teljes összegére vonatkozik, nemcsak az Szja szerinti adómentes részre.

 

süti beállítások módosítása