; ; ; ;

Hamarosan adatszolgáltatás! – Bárkit érinthet

2017. március 25. Magyar Miklósné Zsuzsa

Március 31-ig kötelesek azon adózók adatszolgáltatást teljesíteni a NAV felé, akik tavaly kisadózó vállalkozásoktól vettek igénybe szolgáltatást, vagy szereztek be terméket, és a kisadózó vállalkozásnak fizetett összeg elérte, vagy meghaladta az 1.000.000,- Ft-ot.

adatszolgaltatas.jpg

 Az  Art. szerinti adózó (ideértve a társasházat, de ide nem értve az egyéni vállalkozónak  nem minősülő magánszemélyt és a kisadózók tételes adójának alanyát) tárgyévet követő év március 31-ig adatot szolgáltat az állami adó- és vámhatóság részére a kisadózó vállalkozás nevéről, címéről, adószámáról és a kisadózó vállalkozás részére a naptári évben juttatott, a kisadózó vállalkozás bevételének minősülő összegről, ha azt számla alapján juttatja, és annak összege a tárgyévben meghaladja az 1 millió forintot.

Nem minősül a kisadózó vállalkozás bevételének az áthárított általános forgalmi adó.

A hónap végéig teljesítendő adatszolgáltatás a NAV rendszerében „összefut”, hiszen a kisadózó vállalkozások a február 25-i bevallásukban már bevallották az ugyanazon partnertől származó 1 M Ft feletti bevételüket, így az adóhatóság nyilvántartása könnyen kiszűrheti, ha a két adatszolgáltatás eltérést mutat.

A bevallások célja természetesen nem csak az eltérések kiszűrése, hanem az esetleges munkaviszonyt leplező jogviszonyok felderítése is, hiszen amennyiben a kisadózó vállalkozásnak csupán egy partnere van, könnyen előfordulhat, hogy a partnerek közötti jogviszony valójában munkaviszonyt leplez.

Az adatszolgáltatási kötelezettség tehát a Katv. garanciális jellegű szabályozásából ered.

A kisadózó vállalkozásokkal a tavalyi évben együttműködő cégeknek tehát most az a feladatuk, hogy kiszámolják, hogy a kisadózó vállalkozásoknak juttatott összegek elérik-e az 1 millió forintot, és amennyiben igen, március 31-éig teljesíteniük kell bevallási kötelezettségüket a NAV honlapján elérhető 16K102-es nyomtatványon.

 

süti beállítások módosítása