; ; ; ;

Cégkapu - Vigyázz, kész, rajt!

2017. július 4. Dr. Magyar Zsuzsanna

2018. január elsejétől indul az elektronikus ügyintézés új felülete, a Cégkapu, amelyhez a gazdasági társaságoknak, alapítványoknak és egyéb gazdálkodóknak is regisztrálni szükséges.

cegkapu_1.jpg

Jövő év elejétől indul útjára tehát a vállalkozások céges ügyfélkapuja, vagy rövidebb nevén cégkapuja, amely a gazdálkodó szervezetekkel, alapítványokkal, vállalkozásokkal való elektronikus kapcsolattartást szolgálja majd.

A Cégkapu az Ügyfélkapuhoz hasonló szolgáltatás, ezen keresztül lehetővé válik, hogy a hivatalok az ügyfelekkel elektronikusan kapcsolatot létesíthessenek, dokumentumokat küldjenek, vagy éppen fogadjanak.

A cégkapuhoz történő „csatlakozás” nem automatikusan történik, ehhez az érintetteknek regisztrálniuk kell majd az e-ügyintézési törvény értelmében, és ezt a regisztrációt 2017. július 3-tól 14. 00 órától már meg lehet tenni.

A jogszabály értelmében a regisztrációt a már működő vállalkozásoknak augusztus 31-ig kell megtenniük a cegkapu.gov.hu oldalon, azonban a törvény átmeneti rendelkezésének köszönhetően 2017. december 31-ig még a regisztráció hátrányos jogkövetkezmények nélkül is megtehető.

A határidő letelte után azonban a jogosultak törvényességi felügyeleti eljárásban fogják már megvizsgálni, hogy kik azok a cégek, amelyek a regisztrációt nem végezték el.

Szeretném felhívni a kedves Olvasók figyelmét, hogy az egyéni vállalkozók továbbra is az ügyfélkapu használatával intézhetik az elektronikus ügyeiket, azonban az egyéni cégeknek már kötelező lesz a Cégkapuhoz történő regisztráció.

A gazdálkodó szervezet regisztrációját cegkapu.gov.hu oldalon lévő online felületen lehet megtenni, az oldalon található űrlap kitöltésével.

 

süti beállítások módosítása