; ; ; ;

Újdonságok a 2018-ra megszavazott adótörvényekből 1. rész

2017. július 19. Dr. Magyar Zsuzsanna

SZJA

Az Országgyűlés 2017. június 13-án elfogadta a 2018. évre benyújtott adótörvény javaslatot, ill. a hozzá fűzött módosító indítványokat, jelen cikkünkben a személyi jövedelemadó törvény 2018. évi változásiból említünk néhányat, a teljesség igénye nélkül.

ujdonsagok_1_resz.jpg

  • Változások a mobilitási célú lakhatási támogatások szabályaiban

A munkáltató által adómentesen nyújtható mobilitási célú lakhatási támogatás mértéke nő a jövő évtől kezdődően,

  • a foglalkoztatás első 24 hónapjában a minimálbér 40 százaléka helyett annak 60,
  • a következő 24 hónapban a minimálbér 25 százaléka helyett 40,
  • a következő 12 hónapban pedig 15 helyett 20 százaléka lesz.

A támogatás adómentességének vannak feltételei, erről már korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk, így csak néhányra hívjuk most fel a figyelmüket.

Feltétel, hogy a munkavállaló legalább heti 36 óra munkaidejű munkaviszonyban álljon a munkáltatójával.

2017-ben kizárólag a határozatlan idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott személyek kaphatnak ilyen adómentes támogatást, addig 2018-ban ez a szabály is módosul, hiszen az elfogadott módosítás hatályba lépését követően már a határozott idejű heti legalább 36 órában foglalkoztatott munkavállalók is részesülhetnek a juttatásból.

 

  • Napidíj változások a saját számlás fuvarozási tevékenységet végzők körében

A jelenleg hatályos szabályok szerint kizárólagosan a díj ellenében fuvarozást végző vállalkozások alkalmazásában lévő gépjárművezető alkalmazottak részére adható a kiküldetésre tekintettel a napidíj átalány. 2018-tól változás a szabályozásban, hogy a saját árut szállító cégek munkavállalói is igazolás nélkül levonhatják majd napidíjukból az adómentesnek minősülő napidíjátalányt mind belföldi mind a külföldi kiküldetések esetében is. Csak azokra a kiküldetésekre alkalmazható az új szabály, amely kiküldetések a törvény módosítás hatályba lépését követően történtek.

 

  • Munkaerő piaci járulék költségként történő elszámolásának kizárása

Az Szja törvény 11. számú melléklete rendelkezik az egyéni vállalkozók költségeinek elszámolásáról. E szerint a IV. fejezet 9. pontja alapján nem számolható el költségként a „a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló törvény rendelkezései szerint nem megállapodás alapján fizetett saját nyugdíjjárulék és egészségbiztosítási járulék, a magánnyugdíjról és a magán-nyugdíjpénztárakról szóló törvény rendelkezései szerint nem megállapodás alapján és nem kiegészítésként fizetett saját tagdíj”.

A törvény taxatív felsorolást tartalmaz a tekintetben, hogy mely tételek nem számolhatók el költségként, és ez a felsorolás a munkaerő-piaci járulékot nem tartalmazza, így ez eddig elszámolható költségnek minősül. A 2018-as változás értelmében viszont kizárja a munkaerő-piaci járulék költségként történő elszámolását.

 

  • Saját tulajdonú gépjárművekkel kapcsolatos változások

A jogszabály módosításnak köszönhetően a saját tulajdonú gépjárművel esik egy tekintet alá a közeli hozzátartozó tulajdonát képező vagy pedig az általa zárt végű lízingbe vett jármű is. További változás, hogy a gépjármű tulajdonjogának igazolására nem kötelező a felelősségbiztosítás befizetését igazoló szelvény, hanem a jármű törzskönyve is elfogadható.

 

  • Ingatlan bérbeadás változása

A hatályos szabályok szerint, ha az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem meghaladta az 1 Millió Ft-ot, a teljes összegre 14 %-os eho-t is fizetni kell. Jövőre már nem kell a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetni, így az ingatlan kiadásból származó jövedelem után mindössze a 15 százalékos szja-t kell megfizetnie a bérbeadóknak.

süti beállítások módosítása