; ; ; ;

Változások a helyi adózásban

2017. július 19. Dr. Rákosi Ferenc

Az új adócsomag (2017. évi LXXVII. törvény, kihirdetve a M.K.93. számában) a helyi adóztatást (1990. évi C. törvényt, a továbbiakban: Htv.) érintően is számos módosítást, illetve új rendelkezést tartalmaz.

valtozas2.jpg

A teljesség igénye nélkül néhány fontos változás az adócsomag törvényi indoklása alapján:

A határozott időre rögzített adómérték változtathatóságának korlátozása

A határozott időre rögzített adómérték esetén az önkormányzat adómegállapítási joga korlátozott: ha a határozott időre rögzített adómérték alkalmazásának időszakában legalább 50 %-kal) csökken az adóbevétele, akkor az önkormányzat az adó mértékét (legfeljebb a törvényi

adómaximumig emelhető, de legkorábban csak a határozott időszak harmadik évétől kezdődően.

Kiszámíthatóbbá válik a helyi adóztatás azzal, hogy a jelenlegi, akár évente emelhető adókkal szemben az önkormányzat a határozott időszak első két naptári évében nem változtathatja meg az adó mértékét az adózó hátrányára. A határozott időszak harmadik naptári évétől az adómérték emelése csak akkor lehetséges, ha az adóemelés évét megelőző naptári év első tíz hónapjában bevallott (kivetett) és befizetett adó (adóelőleg) összege az azt megelőző naptári év azonos időszakához képest 30%-ot meghaladó mértékben csökken.

Az adómérték emelése továbbra is csak naptári év január 1-jétől lehetséges, ugyanakkor a mérték-emelésről szóló rendeletet annak hatálybalépést 30 nappal megelőzően ki kell hirdetni.

Amennyiben a határozott időszakban bekövetkező mértékemelést követően, de még a határozott időszakon belül, az önkormányzat adóbevétele emelkedik, és eléri a mértékemelés előtti második év bevételi szintjét, akkor a az önkormányzatnak vissza kell állítania a határozott időszakra megállapított, korábbi adómértéket.

A módosítás az emelés maximumát is meghatározza: a korábban rögzített adó 130%-a.

Ha az önkormányzat az adó mértékét, vagy valamely adóelőny-szabályt határozott időre állapít meg, akkor az adóhatóság e tényről is adatot szolgáltat a Magyar Államkincstárnak, amely a változásokat a honlapján az eddigi gyakorlat szerint közzéteszi.

A jelzett módosítások a hatálybalépést követően megállapított adóemelésekre vonatkoznak.

Az IFRS-re való áttéréssel kapcsolatos módosítások

Az IFRS-t alkalmazók esetében – mivel 2018. január 1-jétől az IAS 18 Bevételek című és az IAS 11 Beruházások című standardokat felváltja az IFRS 15 Vevői szerződésekből származó bevétel standard, továbbá ekkortól alkalmazandó az IFRS 9 pénzügyi instrumentumok standard is –

  • a megszűnő standardokra történő hivatkozások kikerültek a törvényből;
  • a Htv. az IFRS 15 Vevői szerződésekből származó bevétel standard fogalmi készletét használja a nettó árbevétel tartalmának meghatározása során.

Előrehozott adó lehetősége

A Htv. új 41/A.§-a kifejezetten lehetővé teszi, hogy az adóalany a jövőbeni helyi adófizetési kötelezettségre figyelemmel a tárgyévnél korábban teljesíthessen befizetést. (Az eddigi szabályozás az ilyen befizetéseket túlfizetésként kezelte. A jövőbeni adófizetési kötelezettségre tekintettel korábban megfizetett összeg ezentúl előrehozott adónak minősül, mely kizárólag a jövőben esedékes adóba számítható be, vissza nem téríthető.

Az előrehozott adóról bevallást kell benyújtani, melyben az adóalany megjelölheti, hogy melyik később esedékes adóját, adóelőlegét kívánja korábban teljesíteni. Fontos ügyelni arra, hogy az előrehozott adóról szóló bevallás önellenőrzéssel nem helyesbíthető.

A PM- rendelet szerinti adónyomtatványok alkalmazhatósága

A helyi iparűzési adóra vonatkozóan a jövőben papíralapon a helyi adóbevallási nyomtatványokat szabályozó miniszteri rendelet szerinti helyi iparűzési adóbevallási nyomtatványon is benyújtható. Az építményadó, a telekadó, a kommunális adó esetében az önkormányzati adórendeletben biztosított adóelőnyre jogosult és azt igénybe venni kívánó adóalany azonban továbbra sem nyújthatja be ilyen módon a bevallását.

Adóbevallás a NAV-on keresztül

Ezentúl az adóelőleg-kiegészítésről szóló bevallás is benyújtható a NAV-on keresztül.

Egyablakos bejelentkezés

A cégbíróság a létrejött cégről beérkezett adatokat a cég székhelye szerinti önkormányzati adóhatóság részére elektronikus úton megküldi, így új cég alapításával ezentúl automatikusan nem csak a NAV, hanem a székhely szerinti önkormányzati adóhatóság felé is egyablakos rendszerben teljesíthető a bejelentési kötelezettség.

Ha a cég a KATA-alanyaként az iparűzési adóban a rá vonatkozó egyszerűsített adóalap-megállapítási módot kívánja választani, akkor arról külön nyilatkozatot kell tennie a cégbejegyzés során, de legkésőbb 45 napon belül.

A bejelentkezési folyamat ezzel esetenként nem válik teljessé, a helyi adóhatóság további adatok bejelentését igényelheti (például az idegenforgalmi adóban a szálláshely címének bejelentése).

Alapítványok, egyesületek, társasházak stb. ingatlan bérbeadási tevékenysége

A Htv.módosítás alapján az alapítványok, egyesületek, társasházak, lakásszövetkezetek ingatlan-bérbeadási tevékenysége vállalkozási tevékenységnek minősül, azaz az e tevékenységből eredő bevétel része a nettó árbevételnek (így az iparűzési adóalapnak). A rendelkezés független tehát attól, hogy e tevékenységet az adóalany cél szerinti, vagy vállalkozási tevékenységként szerepelteti alapító okiratában (alapszabályában). A társasházak és a lakásszövetkezetek esetében az ún. belső szolgáltatások árbevétele azonban nem része a nettó árbevételnek.

Szabadtéri reklámhordozók, egyéb építmények adóztatása

A szabadtéri reklámhordozók 2018. január 1-jétől az építményadóztatás hatálya alá kerülhetnek. Feltehetőleg erre tekintettel az önkormányzatot a jövőben csak az épület, épületrész és a telek kapcsán (az építmények esetében tehát nem) köti az a szabály, miszerint egyféle adótárgy esetén csak egyféle adó fizetését írhatja elő.

Az épületek belmagasságának új definíciója

A belmagasság számítására az építésügyi szabályoktól eltérő rendelkezések vonatkoznak: az a padlószint (járófelület) és a felette levő épületszerkezet (födém, tetőszerkezet, álmennyezet) közti távolság.

süti beállítások módosítása