; ; ; ;

Újdonságok a 2018-ra megszavazott adótörvényekből - 2. rész

2017. július 26. Dr. Magyar Zsuzsanna

Tao

Folytatjuk cikksorozatunkat, amelyben a 2018-ban hatályba lépő törvényváltozásokról írunk, jelen cikkünkben a Társasági adó törvény legfontosabb változásait foglaljuk össze.

ujdonsagok_2_resz_1.jpg

Mint ismeretes 2017. június 13-án fogadta el az Országgyűlés a benyújtott 2018. évi törvénymódosításokat, amely számos ponton módosítja a meglévő adótörvényeinket.

A módosítások nagy része az adózás egyszerűsítését, a gazdaság versenyképességének javítását szolgálja, de vannak olyan változások is, amelyek a korábbi szabályozás miatt felmerült bizonytalanságot oszlatják el, ill. van olyan változás is, amely a jogharmonizációt szolgálja. Ez utóbbi például a Tao. törvénynek az elektromos töltőállomások létesítésének adóalap-kedvezménye, melyről részletesebben az alábbi 1)- es pontban írunk.

 

Nézzük tehát a módosításokat bővebben:

  • Elektromos töltőállomások létesítésének adóalap kedvezménye

A társasági adótörvényben új adóalap kedvezmény jelenik meg, ez pedig nem más, mint az elektromos töltőállomások létesítésének kedvezménye. Ez a kedvezmény már az átmeneti rendelkezések alapján a 2017. június 30-át követően elkezdett beruházásokra is alkalmazható, az alábbiak szerint:

-  az adóalap-kedvezmény összege az elektromos töltőállomás bekerülési értéke,

- de legfeljebb, az elektromos töltőállomás bekerülési értéke és az elektromos töltőállomás által a beruházás befejezésének adóévét követő 3 éves időszak alatt elért (elérhető), az adózó becslése szerinti, az elektromos töltőállomás pozitív működési eredménye közötti különbözet, a beruházás befejezésének adóévében

 

A Tao. törvény 4. §-a pedig a következő 10. c. ponttal egészül ki:

Elektromos töltőállomás: olyan eszköz, amely alkalmas egy elektromos gépjármű energiatárolójának töltésére vagy cseréjére.

 

  • Start-up kedvezmény feltételeinek enyhítése

2017-től a Tao. törvényben megjelent a korai fázisú vállalkozások adóalap kedvezménye, vagy rövidebb nevén start-up kedvezmény.

A hatályos jogszabály jelenleg a kedvezmény feltételeként azt írja elő, hogy az ilyen jellegű vállalkozásoknak a kedvezmény igénybevételéhez legalább 1 fő kutató-fejlesztővel rendelkezni kell.

Nos, ezen a feltételen enyhít a jogalkotó 2018-tól, ugyanis a jövő évi változás ezt a feltételt szünteti meg.

Az a korlátozás azonban továbbra is fennáll, hogy az ilyen jellegű vállalkozásoknak legalább 2 főt kell foglalkoztatniuk, azonban az egy fő Innov. Tv. szerinti kutató-fejlesztő foglalkoztatásra vonatkozó előírást eltörlik.

 

  • Változások a látvány-csapatsport támogatásában

Új sportággal bővül a látvány csapatsport, a 2018. évtől a vízilabda, kézilabda, labdarúgás, jégkorong és kosárlabda mellett a röplabda is támogatható látvány csapatsportnak minősül.

 

  • Munkavállalók részére épített, fejújított bérlakások adóalap kedvezménye

A munkaerő-mobilitást ösztönző kedvezmények a társasági adóban már tavaly a tavaszi adócsomagban megjelentek, 2018-tól azonban a jogalkotó további változásokat eszközöl.

A törvénymódosítás értelmében 2018. január 1-től a munkavállalók számára épített ún. hosszú élettartamú szerkezetű épület után kedvezmény érvényesíthető, a bekerülési érték összegének mértékéig.

Természetesen a kedvezmény összege nem haladhatja meg az adózás előtti eredmény összegét.

süti beállítások módosítása