; ; ; ;

Osztalékelőleg szabályai

2017. szeptember 13. Magyar Miklósné Zsuzsa

Véget ért a 2016. évi beszámolók közzététele, és sokan most szembesültek vele, hogy a tulajdonosok annak ellenére, hogy az elfogadáskor nem szavaztak meg osztalékot, mégis szeretnének felvenni ilyen típusú jövedelmet.

osztalek.jpg

Összefoglalva nézzük ennek szabályait, hiszen a GT. törvény szabályai átkerültek a PTK 3: könyvébe, ezért mindkét szabályt figyelembe kell venni.

A PTK szabályai az osztalékelőlegről (3:186 §.)

 (1) A taggyűlés két, egymást követő beszámoló elfogadása közötti időszakban osztalékelőleg fizetéséről határozhat, ha

a) közbenső mérleg alapján megállapítható, hogy a társaság rendelkezik osztalék fizetéséhez szükséges fedezettel;

b)30 a kifizetés nem haladja meg a közbenső mérlegben kimutatott adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartalék összegét; és

c) a társaságnak a helyesbített saját tőkéje a kifizetés folytán nem csökken a törzstőke összege alá.

A számviteli törvény szabályozása az osztalékelőlegről. SZtv. 39 §. (4).bek.

 Osztalékelőlegként - a más jogszabályban előírt egyéb feltételek mellett - csak akkor fizethető ki a 21. § szerinti közbenső mérlegben (illetve egyéb, az alapul szolgáló beszámoló mérlegében) kimutatott adózott eredménnyel kiegészített eredménytartalék, ha a lekötött tartalékkal, továbbá a pozitív értékelési tartalékkal csökkentett - a közbenső mérlegben (illetve egyéb, az alapul szolgáló beszámoló mérlegében) kimutatott - saját tőke összege az osztalékelőleg megállapított összegének figyelembevételével sem csökken a jegyzett tőke összege alá.

Láthatóvá válik, hogy a PTK is figyelembe veszi  a közbenső mérlegben kimutatott adózott eredményt.

Közbenső mérleg készítési kötelezettsége: Sztv. 21 §.

         A vállalkozó által meghatározott fordulónapra vonatkozóan kell elkészíteni

         A beszámolókra vonatkozó általános szabály alapján kell elkészíteni

Üzleti év végi értékelésre vonatkozó szabályok figyelembevételével( eszközök és források értékelési szabályai, terven felüli értékcsökkenés elszámolása, értékvesztés, céltartalék képzés, időbeli elhatárolás )

Leltárral kell alátámasztani

Amennyiben a vállalkozás könyvvizsgálatra kötelezett, a közbenső mérleget is kötelező könyvvizsgálóval ellenőriztetni.

Az analitikus és főkönyvvi nyilvántartásokat nem lehet lezárni, azokat folyamatosan kell vezetni, ezért az értékelési eljárások a nyilvántartásokban nem szerepelnek, azokat csak a közbenső mérleg összeállításánál kell figyelembe venni.

(2) Osztalékelőleg fizetésére az ügyvezető tesz javaslatot. Ha a társaságnál felügyelőbizottság működik, az ügyvezető javaslatához a felügyelőbizottság jóváhagyása szükséges.

(3) Ha az osztalékelőleg kifizetését követően elkészülő éves beszámolóból az állapítható meg, hogy osztalékfizetésre nincs lehetőség, az osztalékelőleget a tagok kötelesek visszafizetni.

 

 

süti beállítások módosítása