; ; ; ;

Pénzmosásról szóló törvény

2017. szeptember 22. Magyar Miklósné Zsuzsa

Egy újabb határidő közeleg, amely szintén nagy terhet ró a számviteli szolgáltatást végzőkre.

A  2017. évi LIII. törvény a Pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló ( Pmt), valamint az ENSZ által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásáról szóló ( Kit) 2017. évi LII. törvény.

penzmosas_2.jpg

Mindkét törvény fontos határidőhöz kötődő információt tartalmaz, ezért röviden erre hívnánk fel a figyelmet.

  • A kijelölt személy bejelentése: 31 § (1) bek. Kit. 4 § (2) bekezdése.

 A törvény 2017. június 26-án lépett hatályba, ez alapján a kijelölt személy bejelentését minden szolgáltatónak 30 napon belül,   2017. július 26-ig meg kellett tenni.  A szolgáltatók nagy számára tekintettel ez a bejelentés a NAV által rendszeresített (VPOP KSZ 17)nyomtatványon az ÁNYK rendszeren belül történt.

  • Belső szabályzat elkészítése: Határidő 2017. szeptember 30.

A Pmt. hatályba lépésekor már működő vállalkozásuknak a saját belső  szabályzatukat legkésőbb szeptember 30-ig át kell dolgozni, és ennek megtörtént a felügyeleti hatóságnak bejelenteni írásban.

A törvény hatályba lépését követően alakult szolgáltatók esetében 45 napon belül kell a belső szabályzatot elkészíteni, és azt jóváhagyás céljából a felügyeleti hatóságnak megküldeni.

Az eljárás megegyezik a korábbi eljárásokkal, pr soros kérelmet kell benyújtani, valamint a kapcsolódó illetéket megfizetni.

Az elkészítendő belső szabályzatnak  új elemként részét képezheti a Kit. rendelkezései szerint készítendő belső szabályzat is.

A NAV honlapján közzétételre kerül egy mintaszabályzat, valamint tájékoztatást kapunk arról, hogy az átdolgozott belső szabályzat megtörténtéről szóló kötelezettségekről felügyeletet ellátó szervnek jóváhagyás céljából benyújtani. Az eljárás megegyezik a korábbi eljárással (néhány soros kérelem a jóváhagyás iránt, illeték megfizetésének igazolása, szabályzat csatolása).

  • Ügyfél átvilágítási kötelezettség:

Változott az ügyfél-átvilágítási kötelezettség. Bővült az adatok köre, és most már az azonosításhoz használt dokumentumokat le is kell másolni. A törvény életbe lépése után alakult szolgáltatónak már az új átvilágítást kell alkalmazni. A hatályba lépés előtt működő szolgáltatók 2019. június 26-ig kell az adatokat pótolni.

  • Kit törvénynek való megfelelés:

 A szolgáltatónak rendelkeznie kell megfelelő szűrőrendszerrel, amely biztosítja képes a pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedéseket elrendelő uniós jogi aktusok és ENSZ BT határozatok haladéktalan és teljes körű végrehajtását.

 

Mivel a NAV honlapján még nem jelent meg az egységes szabályzat, melyet a szolgáltatók használni tudnának, és a határidő nagyon rövid, ezért naponta kísérje figyelemmel blogunkat! A Perfekt Blogon azonnal jelezzük a változást.

süti beállítások módosítása