; ; ; ;

Bővül a bevallások köre - 2017. november 1.

2017. október 20. Dr. Magyar Zsuzsanna

2017. november 1-jétől bővül a NAV-on keresztül benyújtható bevallások köre

A könyvelőkre számos teendő vár év végén is, a szokásos havi bevallások mellett, ilyenkor elérkezik az adóelőleg feltöltés határideje is.

Jó hír a feltöltési kötelezettséggel érintett adózóknak, hogy 2017. november 1-től bővül a NAV-on keresztül benyújtható bevallások köre, így várhatóan lényeges könnyítést kapnak a könyvelők.bovulo_korok_szama.pngAzon iparűzési adóalanyok, akiknek 2017. december 20-ig a helyi önkormányzat felé (is) adóelőleg kiegészítési és bevallási kötelezettségük van, a NAV-on keresztül is benyújthatják a feltöltési bevallásukat.

Természetesen nem kötelező az ÁNYK-n keresztül a bevallást megküldeni, az adózó maga dönti el, hogy közvetlenül a helyi önkormányzathoz teljesíti a bevallását, vagy pedig a NAV-on keresztül nyújtja be.

Hasonlóan az iparűzési adóbevallásokhoz, a feltöltési kötelezettség összegéről szóló bevallásokat sem „vizsgálja” tartalmilag a NAV, a bevallásokat továbbítja a helyi önkormányzat felé, azonban a bevallásról befogadó nyugtát állít ki az adózó részére.

Természetesen csak a bevallás NAV-on keresztüli benyújtására van lehetőség, az iparűzési adó kiegészítés összegét továbbra is a helyi önkormányzat megfelelő számlaszámára kell teljesíteni december 20-ig.

süti beállítások módosítása