; ; ; ;

Gyakorlati tudnivalók a 2017. évi SZJA bevallásokkal kapcsolatban

2018. február 14. Dr. Magyar Zsuzsanna

Hamarosan elérkezik a 2017. évi szja bevallások határideje, ezzel kapcsolatban hívjuk fel figyelmüket néhány fontos változásra!

szja---pink-laptop.png

A határidők szempontjából két időpontot kell alapvetően megemlíteni:

  • február 25., mivel ez munkaszüneti nap, így 26.
  • május 20., munkaszüneti nap és ünnepnap lévén, így idén május 22.

Az első dátum az egyéni vállalkozók szja bevallásának határidejét jelenti, de amennyiben például olyan egyéni vállalkozóról van szó, aki a tevékenységét az adóévben megszüntette vagy az adóév utolsó napján szünetelteti, akkor a rá vonatkozó határidő 2018. május 22.

Ezzel kapcsolatban lényeges eljárási módosítás nem történt.

A második dátum vonatkozik a magánszemélyek adóelszámolására, ill. újdonság ezzel kapcsolatban, hogy az adóhatóság a mezőgazdasági őstermelők, az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek számára is készít bevallási tervezetet, (Szja törvény 94.§. (2)) első alkalommal a 2017. évre vonatkozóan. Az ő bevallási határidejük pedig módosult, február 25-ről május 20-ra.

Lényeges különbség azonban, hogy míg a magánszemélyek esetében az adóbevallási tervezet a magánszemély kiegészítése vagy jóváhagyása nélkül is automatikusan bevallássá fordul át, addig a mezőgazdasági őstermelők és áfa fizetésre kötelezett magánszemélyek esetében a szabály más:

Ezen adózói körnek önállóan kell benyújtania szja-bevallását, de ehhez felhasználhatja segítségül az adóbevallási tervezet adatait. Amennyiben azonban a megadott határidőig (2018. május 22.) a tervezetet az online felületen az adózó nem javítja, vagy a bevallási kötelezettségét más módon nem teljesíti, akkor nem lesz 2017. évre érvényes személyijövedelemadó-bevallása, vagyis nekik nem fordul át automatikusan a határidő napján bevallássá. (Szja törvény 12/D.§)

A munkáltatói adó megállapítás lehetősége 2018-tól megszűnik, azonban a munkáltatók már 2017. évre vonatkozóan sem készíthetik el a munkavállalóik adóelszámolását. (Szja törvény 14.§. hatályon kívül helyezve) Ez azt jelenti, hogy a magánszemélyek már csak önadózással állapíthatják meg adójukat, önállóan, vagy adóhatósági közreműködéssel, az adóbevallási tervezet segítségével. A korábban megszokott xxNY29/30-as nyilatkozatok is hatályon kívül kerülnek.

Változás történt azonban az adóról való rendelkezések tekintetében, hiszen nagyon lényeges, hogy a 2018. évtől kezdődően az egyház technikai számára szóló nyilatkozat újabb nyilatkozat beadásáig, vagy a nyilatkozat visszavonásáig érvényes.  Az újabb kedvezményezett megjelölésére vagy a nyilatkozat visszavonására a nyilatkozattétel évét követő május 20-áig, évente egy alkalommal kerülhet sor. (Szftv. 1. § (7) bekezdés)

A fentieken túlmenően felhívjuk figyelmüket a NAV http://nav.gov.hu/nav/szja/szja linkjére, amelyen minden lényeges tudnivaló a bevallásokkal kapcsolatban megtalálható.

És még egy hasznos link a továbbiakhoz: amennyiben 2018-ra a magánszemély családi kedvezményt kíván érvényesíteni a adóelőlegből, a munkáltató felé történő nyilatkozat kitöltésére a NAV egy újabb linket készített:  http://www.nav.gov.hu/anya

Ennek a kitöltése nagyon egyszerű, a beírt adatokat a NAV nem tárolja, azokról semmi információja nincs. Ez az alkalmazás csupán azt teszi lehetővé, hogy a magánszemélyek az adóév folyamán egyszerűen, gyorsan, és minden lényeges információval rendelkező nyilatkozatot tudjanak tenni a munkáltatójuk felé.

süti beállítások módosítása