; ; ; ;

Nem áprilisi tréfa!

2018. március 28. Dr. Magyar Zsuzsanna

Fontos bevallási határidő!

  

Az adózás rendjéről szóló törvény értelmében a tárgyévet követő év március 31-ig (ebben az évben április 3-ig) adatszolgáltatási kötelezettsége van azon adózóknak, akik a naptári évben 1 millió Ft-ot meghaladó kifizetést teljesítettek kisadózó vállalkozás részére.

aprilis_1_hatarido.jpegA kisadózó vállalkozások bevallási határideje február 25-én lejárt, számukra szintén kötelező adatszolgáltatás volt azon partnerek adatainak vonatkozásban, akik számukra az adóévben több mint egymillió Ft-ot fizettek ki, kivéve, ha ez a kifizetés magánszemélytől (nem adózótól) származott.

A fent említett március 31-i határidő a kisadózó vállalkozások üzleti partnereire vonatkozik. A 17K102-es nyomtatványon kell adatot szolgáltatni a kisadózó vállalkozás nevéről, címéről, adószámáról és a kisadózó vállalkozás részére 2017 naptári évben juttatott, a kisadózó vállalkozás bevételének minősülő összegről, ha azt számla alapján juttatja, és annak összege a tárgyévben meghaladja az 1 millió forintot. Nem minősül a kisadózó vállalkozás bevételének az áthárított általános forgalmi adó.

Az adatszolgáltatás elmaradása, hibás vagy hiányos teljesítése súlyos szankciókat von maga után, figyelembe véve az Art. 220-221. § paragrafusaiban foglalt rendelkezéseket.      

Fontos megjegyezni az adatszolgáltatással kapcsolatban, hogy ez nem jelent automatikus ellenőrzést a kisadózóval szemben. Az adatszolgáltatás célja a munkaviszonyt leplező jogviszonyok kiszűrése.

 

süti beállítások módosítása