2015. feb 14.

Civil szervezet kirándulást szervez - olvasói kérdésre válaszolunk

írta: Horváth Józsefné Éva
Civil szervezet kirándulást szervez - olvasói kérdésre válaszolunk

civil_szervezet_kirandulas.jpg"Civil szervezet / egyesület/ aki a társasági törvény hatálya alá tartozik. Nem végez vállalkozási tevékenységet.
Tevékenysége : szociális, kulturális tevékenység

Kettős könyvvitelt vezet.
Kirándulásokat szerveznek a tagok részére, akik a kirándulás költségét befizeti: pl. 2 napos kirándulás- 15.000Ft/ fő. ami fedezi az utazás/busz/ a szállás és étkezés költségét, és a
belépőket. Ez évente 2x valósul meg. A civil szervezetekről szóló rendelkezést megtaláltam a 2.pont. Speciális rendelkezésekben: a 2.1.Bevételnek nem minősülő szolgáltatás ami leírja. hogy
" a hozzájárulás, felajánlás ---nem minősül bevételnek a magánszemélynél" Ez eddig rendben van, de mi van a kifizető oldaláról? ezzel a bevétellel szemben elszámolom a költségszámlákat és a történetnek vége? vagy természetbeni kifizetésnek minősül és adókötelezettség terheli?"

Mivel a kérdező nem írja, hogy a tevékenysége körébe beletartozik-e konkrétan a rendezvény szervezés, valamint, hogy a civil szervezet saját nevében veszi-e át a részvételi díjakat, vagy csak közvetít - ezért általánosságban tudok válaszolni:

Ha a civil szervezet kirándulást szervez és nincs az alapító céljai között e tevékenység szervezése két módját választhatja a lebonyolításnak.

1./ Ha megszervezi a kirándulást, de a kirándulás költségeit csak beszedi és teljes mértékben a kirándulók helyett az összeszedett összeget fel is használja, akkor sem bevételként, sem költségként nem számolhatja el a szervezet könyveiben. Csak a kirándulók felé kell elszámolnia az összeszedett összeggel. Ekkor a lebonyolításban csak közvetít.

2./ Ha a civil szervezet saját tevékenységi körében megszervezi és beszedi a kirándulás összegét, akkor egyéb bevétel (ha nincs a szervezet alapító okiratában a tevékenység), mégpedig vállalkozási tevékenység, és a költségeket is elszámolhatja vele szemben, mint a rendezvény felmerült költségei. Mivel ez konkrét ügylethez kötődik, kell lennie egy kalkulációnak és annak a megvalósulásának.

Szólj hozzá

olvasoi kerdes