; ; ; ;

Módosulások a közgyógyellátásban, a szociális hozzájárulási kedvezményben, a táppénzellátásban

2015. április 25. Horváth Józsefné Éva

szerzodes_1.jpgMegjelent a magyar Közlöny 37. számában, érvényes április 1-jétől.

Közgyógyellátás

Április 1-jétől szociális ellátások, a normatív közgyógyellátás a járási hivatalhoz került, azaz a módosítás alapján a járási hivatal vizsgálja meg szakkérdésként az igazolásban feltüntetett havi rendszeres gyógyító ellátás iránti szükséglet szakmai megalapozottságát és a rendszeres gyógyító ellátások havi költségét.

Szociális hozzájárulási adókedvezmény
Április 1-jétől a gyermekgondozási segélyben vagy gyermeknevelési támogatásban részesülő munkavállaló után érvényesíthető szociális hozzájárulási adókedvezmény esetén a gyermekgondozási segély, illetve a gyermeknevelési támogatás igazolására a kincstár helyett a családtámogatási feladatokat ellátó fővárosi és megyei kormányhivatal vált jogosulttá.

Táppénz:
Idén április 1-jétől az ellenőrző (fő)orvos vizsgálata helyébe a szakértő, illetve a felülvéleményező főorvos került. Erre tekintettel a hatályos szabály alapján a táppénz folyósítását meg kell szüntetni, ha a jogosult az elrendelt orvosi vizsgálaton elfogadható ok nélkül nem jelent meg, vagy a keresőképesség elbírálásának ellenőrzése során a szakértő, illetve a felülvéleményező főorvos általi vizsgálatához nem járult hozzá.

Változtak:
- az ellátásban részesülők bejelentési szabályai,
- a megváltozott munkaképesség, egészségkárosodás igazolásának szabályai

süti beállítások módosítása