2015. júl 25.

Itt az EGYKE

írta: Riecke Vincze Márta
Itt az EGYKE

Első ránézésre nem biztos, hogy arra gondolnánk, de ez egy új nyomtatvány megnevezése (EGYSÉGES KÉPVISELETI ADATLAP), amely a néhány nappal ezelőttől kiváltotta az ún. T180, a T182, és a VAMO elnevezésű bejelentőket.

papir.jpgA továbbiakban tehát egyetlen nyomtatványon tudjuk bejelenteni az adózás különböző feladataival és területeivel meghatalmazott képviselőnket, mint ahogyan megbízását megszüntetni is ilyen egyszerűen lehet majd egyetlen irat kitöltésével, és a legtöbb esetben mindent el is tudunk intézni elektronikus úton. Maga a nyomtatvány természetesen letölthető a NAV honlapjáról. Mivel számos alkalmazási, képviseleti lehetőséget gyúrt egybe az adóhatóság az új bejelentővel, nem állítható, hogy könnyű és gyors a kitöltése, de idővel biztosan megszokjuk majd és mégis biztosan állítható, hogy az egyszerűsítés felé tett újabb lépést a hatóság a bevezetésével.

A NAV tájékoztatása:

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az állami adóhatóság előtti képviseleti eljárások egységesítése érdekében 2015. július 17-étől bevezeti az Egységes Képviseleti Adatlapot (a továbbiakban: EGYKE adatlapot), mellyel az állandó meghatalmazottak, megbízottak, törvényes képviselők bejelentési kötelezettségeivel járó adminisztrációs terhek is jelentősen csökkennek, a bejelentés során követendő szabályok pedig egyszerűsödnek.

Az adóügyek intézésére adott állandó meghatalmazás, megbízás az adóhatóság előtti eljárásban akkor érvényes, ha azt az adózó vagy képviselője az adóhatóság által rendszeresített formanyomtatványon jelenti be. Az állami adóhatóság a képviseleti jogosultság bejelentésére korábban külön adatlapot rendszeresített az adóügyek papíron, vagy személyesen történő intézésére, valamint külön adatlapot az elektronikus ügyintézésre.

Az újonnan bevezetendő EGYKE adatlap a jelenleg alkalmazott, az elektronikus képviseleti jog bejelentésére szolgáló ’T180, az elektronikus képviseleti jog megszűnésére vonatkozó ’T182, és a papír alapú, személyes ügyintézésre vonatkozó állandó meghatalmazás bejelentésére szolgáló ’VAMO adatlapokat váltja fel, illetve azokat egységesített formában, egyetlen adatlapban kínálja az ügyfelek részére.

Az EGYKE adatlap az alábbi bejelentésekre alkalmas:
• személyes és papíron történő ügyintézésre vonatkozó állandó meghatalmazás bejelentése az állami adóhatóság előtt intézhető adóügyekben;
• állandó meghatalmazás bejelentése az állami adóhatóság előtt elektronikus úton intézhető adóügyekben;
• a telefonon intézhető adóügyekre vonatkozó jogosultságok bejelentése akár valamennyi telefonon intézhető ügyre, akár egyes ügytípusokra vonatkozóan;
• személyes és papír alapú ügyintézésre vonatkozó állandó meghatalmazás bejelentése az állami adóhatóság előtt intézhető szerencsejáték ügyekben;
• személyes, papír alapú és elektronikus ügyintézésre vonatkozó állandó meghatalmazás bejelentése az ajándéksorsolási és játékautomata üzemeltetési ügyekben;
• a törvényes képviselő adóügyek elektronikus intézésére vonatkozó jogosultságának bejelentése (abban az esetben, amikor nem történik automatikus jogosultság képzés);
• a képviseleti jogosultság megszűnésének bejelentése bármely felsorolt ügytípusban.

Az EGYKE adatlap bevezetését követően az állandó meghatalmazottaknak, megbízottaknak elegendő csupán egy adatlapot benyújtaniuk valamennyi képviseleti jogosultságuk, vagy a képviseleti jogukban történő változás, valamint a képviseleti jog megszűnésének bejelentésére.

Az új adatlap bevezetése miatt azoknak a képviselőknek, akik már rendelkeznek élő képviseleti joggal, tehát az adóhatóság automatikusan megképezte az elektronikus ügyintézési jogukat, vagy adtak be korábban az adóügyek papíron, személyesen történő intézésére illetve az elektronikus ügyintézésre vonatkozó (’VAMO vagy ’T180 jelű) adatlapot, nem kell újra bejelenteniük a képviseleti jogukat az EGYKE adatlapon. Felhívjuk ugyanakkor szíves figyelmüket, hogy az EGYKE adatlap bevezetését követően, azaz 2015. július 17-étől kezdődően az új állandó képviseleti jogosultságot, vagy a korábban bejelentett képviseleti jog változását már csak az EGYKE adatlapon lehet bejelenteni.
Az EGYKE adatlap könnyebb bevezetése érdekében közzétesszük annak képét és a kitöltési útmutatóját, azonban felhívjuk figyelmüket arra, hogy az adatlapot 2015. július 17-étől kizárólag az Általános Nyomtatványkitöltő programban letöltve, onnan kinyomtatva, majd kézzel, illetve elektronikusan kitöltve, kinyomtatva, vagy elektronikusan elküldve lehet továbbítani az állami adóhatóság részére. Az EGYKE adatlap megjelenéséig a jelenleg is használatos 15T180, 15T182 és 15VAMO adatlapok használandók.

Szólj hozzá

fontos es aktualis