2015. dec 12.

Az ATK 2015. évi 5.számából és a közérdekű információkból

írta: Perfekt
Az ATK 2015. évi 5.számából és a közérdekű információkból

Az Adótanácsadók Klubjának 2015. évi 5. számú kiadványa tartalmazza az adóeljárás, a személyi jövedelemadó, a helyi iparűzési adó, az illetékek, és több egyéb adó változására vonatkozó szabályok gyakorlati alkalmazásához szükséges tudnivalókat.
Az összeállítás szerzői: dr. Kovács Ferenc, Szatmári László és dr. Kanyó Lóránd.


write-593333_640.jpgRészletek a cikkekből:

Adóeljárás

„2016-tól elindul az egységes adó- és vámfolyószámla. Ennek keretében a NAV egységes módon tartja nyilván az adó-, valamint a vámkötelezettségeket. Részbeni adófizetés esetén már a vámkötelezettségeket is figyelembe kell venni az elszámolási szabályoknál.

Ennek megfelelően az állami adó- és vámhatóság által történő végrehajtás esetén a végrehajtott összeget – a végrehajtási költség elszámolását követően – elsőként a magánszemélyek jövedelemadójának előlegére, a levont jövedelemadóra vagy a kifizető által a magánszemélytől levont járulékokra esedékességük sorrendjében, azonos esedékesség esetén a tartozások arányában kell elszámolni.”

Személyi jövedelemadó
„Az adókulcs csökkenésével összefüggésben valorizálni szükséges az adóalapot csökkentő kedvezmények összegét annak érdekében, hogy a kedvezmény adóban kifejezett mértéke ne változzék. A változás a családi kedvezmény és az első házasok kedvezménye címén érvényesíthető levonás szabályait érinti.
Sokakat érintő kérdés az adómentes lakáscélú munkáltatói támogatásra vonatkozó szabály, és ehhez kapcsolódóan a családok otthonteremtési feltételeit (CSOK) meghatározó rendelkezések.
E tekintetben is elmondható, hogy a törvényi szabályozás nem módosult, 2016.évben is kérhető a cafeteria rendszeren belül adómentes lakáscélú támogatás.”

Helyi adó, cégautóadó, illeték

”A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényben (a továbbiakban: Htv.) 2016. január 1-jétől hatályos módosítások legfontosabbika az IFRS-ek bevezetésével összefüggő iparűzési adóváltozások. Kiemelendő mindemellett, hogy az önkormányzatok adóelőny-nyújtási lehetősége bővül, az adózók adminisztrációs terhe (nem kell bizonyos esetekben bevallást benyújtani) csökken, továbbá a jogalkalmazást segítő kisebb szabályozásváltozások történnek.

A környezetkímélő gépkocsikra ugyanis – a Gjt. 17/A. §-a (1) bekezdésének módosításával – 2016-tól nem terjed ki a cégautóadó.

2015-ben (évközben) a magáncsőd bevezetésével összefüggésben módosult jelentősebben az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.), ezen túlmenően az egyéb illetékváltozások inkább pontosító, technikai jellegűek. 2016. január 1-jétől viszont egyidejűleg három törvény is módosította az illetéktörvényt.

Fontos és aktuális

Több tájékoztatót is megjelentetett a NAV december hó folyamán, melyekből a legfontosabbak:
- Az adókulcsok 2015. július 5-i hatállyal történő módosításának hatása a reklámadó egyes alanyai vonatkozásában
- Decemberben kell dönteni az eváról
- A NAV nem állít ki tanúsítványt a megbízható adózókról
- Tájékoztató a baleseti adó visszatérítésével kapcsolatban
- Tájékoztató a személyi jövedelemadó mértékének csökkenéséről és az ezzel kapcsolatos változásokról
- Növekedési adóhitel kedvezmény a társasági adó rendszerében 2015.(71.sz.Tájékoztató füzet)

A Magyar Közlöny  2015.évi 182 és 183.száma tartalmazza:
- A nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok egyedi beszámolási célokra történő hazai alkalmazásának bevezetéséhez kapcsolódó, valamint egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2015. évi CLXXVIII. törvényt
- a 2015. évi CLXXXVII. törvényt, amelyben módosul az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és más adótörvények

További információ:
Adótanácsadó klub - Budapest
Szakmai programok, klubok

Szólj hozzá

jo tudni