; ; ; ;

Munkaügyi fogalomtár 1.

2016. április 13. Dr. Rákosi Ferenc

Minimálbér, garantált bérminimum, közfoglalkoztatási bérek fogalomtar.jpg

 

Minimálbér:


Érdekegyeztetési folyamatot követően a Kormány évente, rendeletben meghatározza a munkabérek kötelező legkisebb bruttó összegét (a havi időbérben, teljes munkaidőben dolgozók esetében 2016-ban: 111 000,- Ft, ami nettó 73 815,- Ft-ot jelent, a munkaadók a munkavállalói járulékteher felett 31635,- Ft járulékot kötelesek megfizetni az államnak a minimálbér után). A tisztán teljesítménybérezés mellett dolgozók esetében a 100%-os normateljesítés esetén legalább ugyanezen összeget kell kifizetni. Időbér és teljesítménybér együttes alkalmazása esetén a minimálbért a kétfajta bérezési rendszer alapján járó juttatásnak együttesen kell elérnie. A munkaszerződés akkor is érvényesen létrejön, ha a felek a munkabérben külön nem állapodnak meg, de utalás történik a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér vagy garantált bérminimum) alkalmazására.

Garantált bérminimum:
A legalább középfokú iskolai végzettséget (gimnázium, szakközépiskola) vagy legalább középfokú szakképesítést igénylő munkakör betöltése esetén alkalmazandó, a minimálbérnél magasabb összegben, ugyancsak a Kormány által évente megállapított legkisebb összegű munkabér. Bruttó összege, havi időbérben dolgozók esetében 129 000,- Ft. A minimálbérhez hasonló arányú munkavállalói, illetve munkaadói közterhek terhelik. Ez a magasabb összegű legkisebb munkabér nem a munkavállaló tényleges iskolai végzettségéhez, hanem az általa betöltött munkakörhöz kötődik. Ha jogszabály a munkakörre előír magasabb iskolai végzettséget vagy legalább középfokú szakképesítést, akkor végzettségtől függetlenül

Közfoglalkoztatási bérek:
A Kormány – általában ugyancsak évente – rendeletben meghatározza a nem nyereségérdekelt közfoglalkoztatók (költségvetési szervek, közszolgáltató vállalkozások, egyháza, civil szervezetek stb.) által foglalkoztatott közfoglalkoztatottak („közmunkások”) részére fizethető legkisebb munkabér összegét. 2016-ban a szokásos béremelés elmaradt, így változatlanul a 2015. évi előírások az érvényesek.

A minimálbérhez, illetve a garantált bérminimumhoz hasonlóan a közfoglalkoztatási bérek is bruttó bérek, és a közfoglalkoztatott által betöltött munkakörre vonatkozó képesítési előírásoktól függően (azaz nem a közfoglalkoztatott tényleges iskolai végzettségétől, szakképzettségétől függően) lehet közfoglalkoztatási bér vagy garantált közfoglalkoztatási bér, illetve a munkavezetőket megillető speciális közfoglalkoztatási bér (garantált közfoglalkoztatási bér). Az időbérben foglalkoztatott közmunkások havi bruttó bére 79155,- Ft, míg a garantált közfoglalkoztatási bér 101 480,- Ft. A legalább középfokú iskolai végzettségű vagy szakképzettségű munkakörben foglalkoztatott közmunkás munkavezetők bruttó bére nagyjából megegyezik a minimálbérrel. Mivel a közfoglalkoztatottak körében általánosnak mondható a részmunkaidős foglalkoztatás, a közölt nettó összegeknél lényegesen kisebb tényleges havi keresetet vihetne haza a közfoglalkoztatottak.

süti beállítások módosítása