2016. ápr 23.

Iparűzési adó megállapítása és bevallása a 2015. évben kezdődött adóévre

írta: Perfekt Blog
Iparűzési adó megállapítása és bevallása a 2015. évben kezdődött adóévre

A naptári évvel azonos üzleti évet, illetve a naptári évtől eltérő üzleti évet választó adózónak a 2015. évben kezdődött adóévi iparűzési adókötelezettségéről az adóév utolsó napját követő ötödik hónap utolsó napjáig kell adóbevallását benyújtania az önkormányzati (települési, fővárosban a fővárosi) adóhatósághoz. A naptári évvel azonos üzleti éves adóalany a 2015. adóévről 2016. május 31-ig nyújtja be adóbevallását.

A fenti főszabálytól eltérően a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 39/B. § (3) bekezdése szerinti módon, azaz tételes adóalap (településenként 2,5 millió Ft) szerint adózó KATAa-alanynak a 2015. adóévi bevallását 2016. január 15-ig kellett benyújtania.  

adobevallas.jpg

 Hogyan töltsük ki a bevallási nyomtatvány főlapját és egyéb sorait?

A bevallás jellege

1. sor „Éves bevallás” melletti négyzetbe X-et kell tenni, ha a vállalkozást a 2015. adóév egészére iparűzési adókötelezettség terhelte, vagy ha az iparűzési adókötelezettség 2015. év közben keletkezett és az fennállt az év utolsó napjáig. Ha teljes évben fennállt az adókötelezettség, akkor a II. pontban a „Bevallott időszak” sorban 2015. január 1. naptól – 2015. december 31-ig terjedő időszakot kell beírni, ha az adókötelezettség év közben keletkezett, akkor az adókötelezettség kezdő napjától 2015. december 31-ig terjedő időszakot kell beírni. Az év közben kezdő vállalkozó esetén a I. 5. pontnál is X-et kell tenni. (…)

 Az adó (kiszámítása)

1. sor: Itt kell feltüntetni a vállalkozási szintű, Htv. szerinti nettó árbevétel összegét, függetlenül attól, hogy az adóalany tevékenységét hol (mely településen, belföldön/külföldön) végezte. A vállalkozási szintű nettó árbevételt az „A”, „B”, „C” vagy „D” betétlapon kell levezetni, ezért elsőként a betétlap 1. sorát, illetve az annak meghatározásához szükséges alsorokat kell kitölteni. A betétlapon szereplő (kiszámított, összegző) 1. sor összegét kell itt feltüntetni. (…)

 Mit tartalmaz még a cikk?

Az eladott áruk beszerzési értéke és a közvetített szolgáltatások értéke együttes összegének nettó árbevételből való korlátozott levonhatóságát egy adóalany, illetve kapcsolt vállalkozások szintjén két példán keresztül mutatja be az iparűzési adóalap megállapításával összefüggésben. Ezen túlmenően jogalkalmazást segítő két gyakorlati kérdés tekintetében nyújt támpontot cikkünk.

A cikk folytatása az Adótanácsadó Klub legújabb kiadványában.

 

Vegyen részt budapesti Adótanácsadó Klubunk következő, 2016. április 26-i előadásán, amelynek témája többek közt a 1553-as bevallással kapcsolatos kérdések. A részvételi díj befizetését követően térítésmentesen elküldjük Önnek az Adótanácsadó Klub 2016. évi 2. kiadványát. A kedvezmény érvényesítése céljából a jelentkezési lapon kérjük, tűntesse fel a BLOG-ATK-20160426 kódot.

Adótanácsadó Klub

 

 

Szerző: dr. Kovács Attila (szakmai tanácsadó, Nemzetgazdasági Minisztérium)
(Adótanácsadó Klub kiadvány)

Szólj hozzá

jo tudni