2016. sze 10.

GYES-en lévő kismama és az egyéni vállalkozás kapcsolata

írta: Horváth Józsefné Éva
GYES-en lévő kismama és az egyéni vállalkozás kapcsolata

A GYES-en lévő kismama  lehet egyéni vállalkozó.

baby_business.jpg

A gyermeknevelési támogatásban részesülő egyéni vállalkozó  

A gyermeknevelési támogatásban részesülő egyéni vállalkozó  

 • 10 százalék nyugdíjjárulékot,
 • 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulékot,
 • 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulékot,
 • 1,5 százalék munkaerő-piaci járulékot

fizet a vállalkozásában szerzett jövedelméből. Ebben az esetben nem kell az egyébként érvényes. minimális alapok után megfizetni a tb közterheket. A gyermeknevelési támogatás alatt dolgozó egyéni vállalkozó a vállalkozásból származó jövedelem után megfizeti 27 százalék szociális hozzájárulási adót is.

A GYES-es  kismama egyéni vállalkozó, ha KATA adózást választ , akkor a főállású KATA járulékait, azaz 50.000 Ft tételes adót köteles megfizetni, mert a gyermeknevelési támogatás nem alapozza meg a nem főállásúnak minősülő kritériumot :

 A kisadózó akkor nem minősül főállásúnak, és ezáltal havi 25  000 forint tételes adót fizet, ha

 • legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban áll, azzal, hogy a heti 36 órás foglalkoztatás megállapításánál az egyidejűleg fennálló munkaviszonyokban előírt munkaidőt össze kell számítani, vagy
 • kiegészítő tevékenységet folytatónak minősül, vagy
 • szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek alapján külföldön biztosított személynek minősül, vagy
 • kétoldalú szociálpolitikai, szociális biztonsági egyezmény alapján más államban biztosítottnak minősül, vagy
 • olyan magánszemély, aki 2011. december 31-én I., II., vagy III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult, és 2011. évi CXCI. törvény 32–33. §-a alapján rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesül, vagy
 • rokkantsági ellátásban részesül és egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 50 százalékos vagy kisebb mértékű, vagy
 • kisadózó vállalkozáson kívül más vállalkozásban nem kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak vagy társas vállalkozónak minősül, ideértve más kisadózó vállalkozásban fennálló főállású kisadózó jogállást is.

Figyelni kell azonban, hogy azokban a hónapokban, amikor a hónap teljes egészében a kisadózó GYES-en volt és nem végzett a kisadózóként folytatott tevékenységébe tartozó munkát, azokra a hónapokra nem kell az 50.000 Ft tételes adót megfizetni.

Ebben az esetben azonban ezt a NAV-hoz be kell jelenteni és csak azokra a hónapokra igaz, amikor a hónap teljes egészében nem végez a KATA tevékenységéhez tartozó munkát.

Figyelemmel kell viszont arra is lenni, hogy azon hónapok, amikor a kisadózó nem fizet tételes KATÁ-t, csökkentik a bevételi értékhatár összegét, ugyanis a bevételi értékhatár annyiszor 500.000 Ft, ahány hónapban a tételes KATA megfizetésre került. Ez egész év esetén 6.000.000 Ft-ot jelent.

Tudni kell azt is, hogy GYES-es kismama, mint KATÁ-s egyéni vállalkozó nem érvényesíthet családi adókedvezményt, mert nem fizet szja-t és járulékot.

 

Szólj hozzá

jo tudni