2017. jan 28.

Utazási költségtérítés módosítása

írta: Magyar Miklósné Zsuzsa
Utazási költségtérítés módosítása

utazasi_ktg_mod.jpgMinden gépjárművet használó vállalkozó örömmel vette, hogy a kormány az ősszel elfogadott adócsomagban a gépjármű használatáért a munkába járás költségtérítésként adható díjat 2017. január 1.-től megemelte 9 Ft-ról 15 Ft-ra.

Sajnos ennek az emelésnek nem sokáig örülhettünk.

A kormány 4/2017. (I.12.). kormány rendeletében módosította ezt a szabályt. Az eligazodás céljából sorrendben bemutatjuk, hogy milyen jogszabályt kell ismerni, hogy a változásban el tudjunk igazodni.

Az eredeti kormányrendelet a 39/2010 ( II.26) Kormány rendelet a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről. A rendelet 4§ (1) bekezdése hatályos 2017.01.01-2017.01.12.-ig.

A fenti kormányrendeletet módosították a 4/2017 (I.12.) Kormány rendelettel, amely hatályos 2017. I.13.-tól.

Tehát arról van szó, hogy január 13-tól a munkáltató dönti el, hogy a 15 Ft/km összeget megadja-e a munkavállalójának, vagy csak ennek kötelező mértékét a régi 9 Ft/km. összeget.  6 Ft a munkaadó mérlegelési jogkörébe került át.

A módosítás alapján a 4.§ (1) bekezdése  beépítésre került az SZJA. törvény 25 §.(2) bekezdésébe.

2. § (1) A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R2.) 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § (1) A munkavállaló részére a 3. § szerinti térítés helyett a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 25. § (2) bekezdésében munkába járás költségtérítése címén meghatározott összeg 60 százaléka akkor jár, ha

a) a munkavállaló lakóhelye vagy tartózkodási helye, valamint a munkavégzés helye között nincsen közösségi közlekedés;

b) a munkavállaló munkarendje miatt nem vagy csak hosszú várakozással tudja igénybe venni a közösségi közlekedést;

c) ha a munkavállaló mozgáskorlátozottsága, illetve a súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás folyósításának szabályairól szóló kormányrendelet szerinti súlyos fogyatékossága miatt nem képes közösségi közlekedési járművet igénybe venni, ideértve azt az esetet is, ha a munkavállaló munkába járását az Mt. 294. § (1) bekezdés b) pontjában felsorolt hozzátartozója biztosítja;

d) a munkavállalónak bölcsődei ellátást igénybe vevő vagy tíz év alatti köznevelési intézményben tanuló gyermeke van.

 

Szólj hozzá

jo tudni fontos es aktualis