; ; ; ;

Milyen adózói kört fog ellenőrizni a NAV 2018. február 26-tól?

2018. február 28. Magyar Miklósné Zsuzsa

A NAV közel két éve folyamatosan hangoztatja, hogy EU-ban egyedülállóan kiépítik az ügyfélbarát ellenőrzést. A cél, hogy ne az ellenőrzés kerüljön a középpontba, hanem az adózói kör számára a jogkövető magatartás segítése. 

eu-s_kereskedelem-nav_ellenorzes.jpg

A napvilágra került információk szerint a NAV minden hónapban közzé fogja tenni azt, hogy milyen adózói kört fognak vizsgálni. Így mindenkinek egy hét áll majd a rendelkezésére, hogy az adott kiemelt ellenőrzési területen esetlegesen elkövetett hibákat kijavítsa. Ezt minden adózó önellenőrzéssel megteheti. Ebben az esetben csak az önellenőrzés szabályai alapján a jegybanki alapkamatnak megfelelő önellenőrzési pótlékot kell megfizetni.

A kockázatelemzők viszont nagy hangsúlyt fektetnek a kiválasztásra, és ezek után kezdik meg a vizsgálatokat. Természetesen a megbízólevél átvétele után már nincs lehetőség önellenőrzésre. A vizsgálat során feltárt hiányosságok után a törvényben meghatározott jogkövetkezményekkel kell számolnia minden adózónak. Már a múlt évben is találkozhattak az adózók a NAV támogató eljárásában történt ellenőrzéssel, és akik éltek ezzel a lehetőséggel, azok elkerülték a szigorú szankciókat.

A február 26-án induló eljárásban a NAV kiemelt ellenőrzési témaköre a vállalkozások EU-ból történő beszerzései, illetve az ilyen irányú értékesítései.

Mivel a NAV kockázat elemzői már a közösség többi országával összevetette a bevallott kereskedelmi adatokat, így szűk egy hete maradt a vállalkozásoknak, hogy saját bevallásait átvizsgálja.

süti beállítások módosítása