; ; ; ;

Az elektronikus közbeszerzés bevezetése - 2018. április 15.

2018. április 4. Dr. Kothencz Éva

Kötelező regisztráció az ajánlattevőknek is!

 

2018. április 15. fordulópont a hazai közbeszerzések történetében. Ezen időponttól a papír alapú közbeszerzési eljárásokat felváltják az elektronikus úton történő eljárások. (2017. december 1-jei blogbejegyzésünkben hírt adtunk erről.)

Jelen írás keretében néhány, az elektronikus rendszerre való átállással kapcsolatos praktikus információt osztunk meg Tisztelt Olvasóinkkal.

elektronikus_kozbesz_bevallas_aprilis.jpg

A jövőben a közbeszerzési és koncessziós beszerzési eljárásokat a Miniszterelnökség által üzemeltetett egységes, Elektronikus Közbeszerzési Rendszer (EKR) igénybevételével kell lebonyolítani (lásd: https://ekr.gov.hu.) Az EKR használata kötelező lesz mind az ajánlatkérők, mind az ajánlattevők  számára.

Az elektronikus közbeszerzési rendszer részletes szabályait külön jogszabály, a 424/2017. (XII. 19.) Korm. rendelet (a továbbiakban: EKR rendelet) tartalmazza.

Lényeges, hogy a rendszer használata – ajánlatkérői és ajánlattevői oldalon egyaránt – előzetes regisztrációhoz kötött. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a közbeszerzési eljárásban ajánlatkérőként eljáró szervezetnek – arra jogosult személy révén – regisztrálnia kell magát [AKR rendelet 6. § (1) bek.] Az ajánlatkérő szervezet regisztrációja a Közbeszerzési Hatóság jóváhagyásához kötött. Tekintettel arra, hogy ajánlattételre vagy részvételre kizárólag olyan gazdasági szereplő hívható fel, amely regisztrált az EKR-ben, így a gazdasági szereplőknek, leendő ajánlattevőknek ugyancsak regisztrálniuk kell magukat képviselőjük útján [AKR rendelet 6. § (6) bek.]. A gazdasági szereplőnek azt is rögzítenie kell, hogy mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak minősül-e. A gazdasági szereplő adataiban bekövetkezett esetleges változásokat (pl. képviselő, székhely megváltozása) haladéktalanul rögzíteni szükséges, ugyanis fontos, hogy a közbeszerzési eljárásban minden esetben az aktuális adatokkal szerepeljen az ajánlattevő.

Az ajánlatkérők szíves figyelmébe ajánljuk, hogy a közbeszerzési szabályzatukban (ennek hiányában legkésőbb a közbeszerzési eljárás előkészítése során rögzítendő felelősségi rendben) meg kell határoznia az ajánlatkérő nevében eljáró, az EKR-ben történő regisztrációra jogosultak körét, valamint az ajánlatkérő nevében az EKR alkalmazására vonatkozó jogosultságok gyakorlásának rendjét.

Az EKR, valamint az elektronikus közbeszerzési eljárással összefüggő sajátos eljárási szabályok ismerete elengedhetetlen a gyakorló közbeszerzők számára, feltétele a sikeres közbeszerzési pályázat benyújtásának.
Amennyiben a témáról részletesebben kíván hallani, jelentkezzen 2018. április 19-ei szakmai napunkra!

 

  

süti beállítások módosítása