; ; ; ;

Megtorlás helyett mentorálás?

2018. június 6. Dr. Magyar Zsuzsanna

2018. évtől kezdődően az adóhivatal új szolgáltatást indított el, mely a 2017. évi CL. törvény (Adózás rendjéről szóló törvény) 257. §-ának megfelelően nem más, mint a kezdő vállalkozások mentorálása.

mentoralas.pngAz utóbbi évek szemlélete tükröződik vissza az új szolgáltatás elindításában is. A gazdasági élet szereplői könnyebben tudják teljesíteni adókötelezettségeiket, ha az adóhivatal nem azonnal szankcionál, hanem támogat, segítséget nyújt.

Talán a vállalkozások legnehezebb időszaka az indulás pillanata, vagyis hogyan és miként váljanak az adórendszer részévé.

Ebben próbál segítséget nyújtani az adóhivatal az ún. mentorálási programon keresztül. A vállalkozásokkal a megalakulásuktól számított 30 napon belül felveszi az adóhivatal a kapcsolatot, és személyre szabottan, ügyfélkapun keresztül tudnak segítséget kapni 6 hónapon át, ingyenesen.

A mentorálási programban bármilyen kezdő vállalkozás részt vehet, legyen szó akár egyéni vállalkozóról, akár társas vállalkozásról.

A mentor programban résztvevő regisztrált vállalkozások akár folyamatban lévő ügyekkel kapcsolatban is kaphatnak segítséget, de a bevallások kitöltésében vagy kijavításában is segítségükre vannak.

A NAV által nyújtott szakmai segítségnyújtást fontosnak tartom, azonban nem lehet eltekinteni attól, hogy a vállalkozásnak már el kell indulnia ahhoz (adószámmal kell rendelkezni), hogy a támogatást igénybe vegye.

Óva intek azonban mindenkit attól, hogy a vállalkozását könyvelő szakember felkeresése nélkül indítsa el, hiszen már a vállalkozás formájának a kiválasztása is lényeges. Sokan utólag szembesülnek pl. azzal, hogy ha társaságot alapítanak, akkor a társaság a tevékenységét nem szüneteltetheti, még akkor sem, ha nincs egy forint bevétele sem. Ilyen esetben is a bevallásokat, a beszámolókat teljesíteni kell, amelyhez – még ha minimálisan is – könyvelő szükséges.

Fontos továbbá kiválasztani azt is, hogy a kezdő vállalkozó milyen adózási formát kíván választani, mennyi árbevételt, költséget tervez, lesznek-e beruházások, stb.

Arról nem is beszélve, hogy a webes ügysegéden (egyéni vállalkozók esetében), illetve a cégbírósághoz benyújtott bejelentkezési nyomtatványokon már az adózóknak jelölniük kell, vagyis nyilatkozniuk kell arról, hogy áfa vonatkozásában pl. választanak-e alanyi adómentességet, vagy a tevékenység közérdekű vagy sajátos jellegére tekintettel kizárólag adómentes tevékenységet folytatnak-e, egyéni vállalkozó átalányadózó lesz-e, vagy választja-e a KATA-t.

Mindezeket azonban már a vállalkozás elindításának kezdetétől érdemes tudni, így könyvelő felkeresését és a vele történő szakmai konzultációt nélkülözhetetlennek tartom.

süti beállítások módosítása