; ; ; ;

Egyéni vállalkozók bevallási határidejének változása

2019. február 20. Dr. Magyar Zsuzsanna

Gyakorló könyvelőként már megszokhattuk, hogy a január havi áfa bevallás után igen fontos teendőnk közeleg, méghozzá az egyéni vállalkozók bevallási határideje, amely eddig február 25-e volt. Idén módosult ez a határidő.

egyeni-bev_-hatarideje-2019.png

Az eddig megszokottaktól eltérően az egyéni vállalkozók bevallási határideje módosult, eddig a tárgyévet követő év február 25-ig kellett a vállalkozók szja bevallását megtenni.

Az egyéni vállalkozók személyi jövedelemadó bevallási és befizetési határideje május 20-ra módosult, ezt a határidőt már a 2018. évi szja bevallás elkészítésénél is alkalmazni kell.

A bevallással kapcsolatban azonban nemcsak a határidőben történt változás.

Az adóhatóság a 2018. évre vonatkozóan az egyéni vállalkozók bevallási tervezetét – kérelem vagy erre vonatkozó nyilatkozat nélkül – elkészíti, amelyet a WebNYK alkalmazási felületen elérhetővé tesz.

 

Nagyon fontos megjegyezni azt, hogy szemben a magánszemélyek szja tervezetével, amely elfogadás-, módosítás, vagy kiegészítés nélkül is bevallásnak minősül a határidő napjával, az egyéni vállalkozók esetében ez nem valósul meg.

Az egyéni vállalkozók havonta a xx58-as bevalláson szolgáltatnak adatot az adószíthatóság felé a havi kivét és a fizetendő járulékok összegéről, azonban az egyéni vállalkozással kapcsolatos bevételek és költségek adatairól nem. Így az 53-as szja bevallást a 13-as lapok kiegészítését mindenképp szükséges megtenni, ellenkező esetben az egyéni vállalkozó nem tesz érvényes bevallást. Tehát míg a magánszemélyeknek a bevallási tervezet elfogadása nélkül is automatikusan bevallássá fordul át a NAV tervezete, úgy ez az egyéni vállalkozók esetében nem igaz, nekik mindenképp május 20-ig ki kell egészíteniük a bevallásukat.

 

süti beállítások módosítása