; ; ; ;

Hogy fizették a vámot régen, avagy mióta vitatkozunk a vámértékről I./2.

2019. május 20. Gombár Gábor

Bibliai idők és vámosok

Izráelben a királyság korában nincs egységes vámrendszer, de azt tudjuk, hogy az áthaladó kereskedők nemesfémmel, vagy áruval fizettek.

vam_regen.jpg

A rómaiak bevonták Palesztinát is jól kiépített birodalmi úthálózatukba. Ezzel együtt az utakat alkalmassá tették arra, hogy évszaktól függetlenül egész évben lehessen rajtuk közlekedni.

Róma a tartományok, városok határain, hidaknál és gázlóknál, valamint hegyszorosoknál vámhelyeket állíttatott föl, ahol vámot fizettettek az áthaladókkal.

Róma versenytárgyaláson értékesítette a vámszedés jogát, így egyszerűsítette és maximalizálta a bevételeit. A vámszedő hely bérlőjének érdeke az volt, hogy a kötelezően befizetendő bérleti díjon túl minél nagyobb egyéni haszonra tegyen szert. Ez a szemlélet súlyos túlkapásokhoz vezetett, sok esetben a törvényesen előírtnál sokkal magasabb vámot követeltek.

De a vámszedők nem csak a rómaiak szolgálata és a túlkapásaik miatt voltak népszerűtlen emberek.  A pogányokkal való érintkezés kultikus tisztátalanságnak számított, ráadásul a kor logikája és közgondolkozása szerint, aki vámszedőkkel tart fenn kapcsolatot, maga is tisztátalanná válik. A vámszedőket együtt emlegették a bűnösökkel. Az Újszövetségben gyakran előforduló szókapcsolat a „vámszedő és bűnös” és közös a sorsuk a pogányokkal és a paráznákkal.

A kor vámszedési rendszeréről és gyakorlatáról, illetve a vámszedőkről a Bibliában is találunk fontos ismereteket. Szent Máté gyűjtötte össze és őrizte Jézus beszédeit és írásba is foglalta azokat. Máté- evangéliuma őrizte meg a fontosabb vám fogalmakat.

Jézus erejét Lukács evangéliumában az „elveszett” Zakeus fővámszedővel történtek példázzák. A bűnös élete gyökeres fordulatot vesz a megkárosítottak és a szegények örömére…

A vámszedés színhelye vámház volt, ahol az áru mérlegelésére is lehetőség nyílt, a vámfizetés megtörténtéről igazolást állítottak ki, valamint itt tárolhatták a begyűjtött árukat és pénzeket.

Az értékvám megjelenésével a vámszedők feladata lett az áru értékének megbecslése is, melyre sok esetben a kereskedő szállásán került sor.

Ezek a becslési „aktusok” sokszor végződtek vitával és torkoltak erőszakba. Természetes volt, hogy a vámszedőket katonák védik és a főbb vámszedő helyeken, vagy közvetlen közelében komolyabb katonai egységek állomásoztak, melyek ellenőrző, túlkapásokat korlátozó szerepe is lassan megjelent.

 

... folytatjuk!

 

 

 

Amennyiben Ön is szívesen lenne hozzáértő a témában,
jelentkezzen Vámügyintéző képzésre.

perfekt_szakkonyvkatalogus_2019-i.png

süti beállítások módosítása