; ; ; ;

EVA-ból történő kilépés, átállás egy másik adónemre!

2019. szeptember 23. Dr. Magyar Zsuzsanna

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a 2020-tól életbe lépő adóváltozásokkal. Ennek egyik fontos része, hogy 2020. január elsejétől az EVA-t kivezetik, azaz minden eddig EVA-s vállalkozásnak új adóra kell áttérnie. Valószínű, hogy bár kisebb számban, de lesznek megszűnő vállalkozások, a többség azonban súlyos döntés előtt áll.

businesswoman-hand-placing-questions-mark-word-with-wooden-cube_42256-1463.jpg

Ennek a döntésnek a megkönnyítésére várható a Pénzügyminisztériumtól egy levél, amelyben az EVA adózók figyelmét hívják fel, illetve a korábbi KIVA kalkulátorhoz hasonlóan megjelent a kalkulátor, ami a döntést segíti. A kalkulátor az alábbi linken érhető el: https://ngmszakmaiteruletek.kormany.hu/eva-tajekoztato (Forrás: https://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium)

Az érintettek ennek a kalkulátornak a segítségével ki tudják számolni, hogy melyik adófajta éri meg nekik a legjobban. Azokat a vállalkozások, amelyek nem reagálnak - vagyis az évből hátralévő részben nem kezdeményezik az adózási forma megváltoztatását - automatikusan besorolják vagy a társasági adó alá, vagy a személyi jövedelemadó alá, természetesen utóbbi az egyéni vállalkozások esetében történik. A többieknek megmarad a választás szabadsága, ők ezek mellett dönthetnek úgy is, hogy vagy a kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA), vagy a kisvállalati adót (KIVA) választják.

Fontos, hogy mivel az EVA-s vállalkozások a 2019. évi megszűnés miatt záró beszámolót, záró bevallást adnak be, ez a záró bevallás már alapja lesz a jövőre esedékes bevallások kiváltásának is.

Milyen lehetőség áll adózási szempontból a vállalkozások előtt? Természetesen függ attól is, hogy egyéni vállalkozóról vagy társaságról van szó.

Kft-k esetében valószínűleg a KIVA lehet a jó megoldás, de természetesen választható a TAO hatálya alá történő bejelentkezés is.

A KIVA három adót, (a társasági adót, a szakképzési hozzájárulást és a szociális hozzájárulási adót) váltja ki. A mértéke idén 13 százalék, de a tervek szerint ez jövőre 12 százalékra csökken, tehát egyesek számára ez még kecsegtetőbb lehet.

Bt-k esetében a bevétel függvényében lehetőség lehet a KATA-t választani, de itt is lehetőség a TAO hatálya alá bejelentkezni, hiszen a jelenlegi 9 százalékos mértékű társasági adó már kifejezetten alacsonynak számít.

 

 Amennyiben Ön is szívesen lenne hozzáértő a témában,
jelentkezzen 
OKJ képzésünkre.

dontson-idoben---ujsagos-2019-_-homokora-beszarato-banner_900x119_2019-09-11.jpg

süti beállítások módosítása