; ; ; ;

Ötmillió forint adóelengedést is kaphatnak a vállalkozások

Adó könnyítések a koronavírus járvány ideje alatt. 140/2020.(IV.21.) kormány rendelet.

A járványt megelőzően csak a magánszemélyek esetében volt jogszerű az adóelengedés intézménye. Ez a vállalkozások számára nem volt elérhető, bármilyen súlyos anyagi nehézséggel is küzdöttek.  Most a járvány időszaka alatt, lehetősége van a vállalkozásoknak, hogy kérjék az adójuk elengedését. Már az ART 198,199 §-án túl is lehetőségük van minden adónemben igénybe venni.

Kérelmet a veszélyhelyzet fennállása alatt, vagy az azt követő 30 napig lehet benyújtani a NAV-hoz elektronikus formában. Ennek elbírálása esetén az adótartozást egyetlen alkalommal a kért adónemben a teljes tartozás 20 % -ig maximum 5 millió Ft. erejéig lehet kérni, az elengedést.

business-man-financial-inspector-secretary-making-report-calculating-checking-balance-internal-revenue-service-inspector-checking-document-audit-concept_1423-126.jpg

 Természetesen a kedvező elbírálásra akkor lehet számítani, ha az adó megfizetése a veszélyhelyzetre tekintettel teljesen ellehetetlenítené a vállalkozás működését.

Ennek elengedése egyébként szigorú feltételhez kötött, mégpedig:

A vállalkozás   akkor élhet jogszerűen ezzel a jogával, ha vállalja, hogy a maradék adó 80 %.át   maradéktalanul megfizeti, arra már további fizetési kedvezmény nem kérhető.

Az adómérséklésre irányuló kérelem illetékmentes. Az ügyintézési határidő pedig 15 nap.

A fenti szabályozáson túl az automatikus adókönnyítés lehetőségét is kiterjesztették.

 Eddig ennek lehetőségével csak a megbízható adózók élhettek.

Jelen rendelet szabálya alapján most már mindenki élhet ezzel a lehetőséggel 5 millió Ft. erejéig, és 12 havi részletfizetést, vagy 6 havi pótlékmentes fizetési halasztást lehet kérni minden adófajtára.

A fenti rendelkezés kedvezően hat a vállalkozásokra, hiszen ebben az esetben az szja, és a levont járulékokra is jár a kedvezmény, tehát a  vállalkozásoknak csak a nettó munkabért kell kigazdálkodniuk.

A fenti rendelet már nem függ sem a vállalkozás méretétől, sem a vállalkozás tevékenységi körétől, teljesen szektormentesen kérhető, és a határidő rövidítése miatt segítséget jelenthet azoknak, akik nagymértékű  bevételkiesést szenvednek el a járvány ideje alatt.

 

 fb_frissitett_tavolleti_kepzes_0428.png

süti beállítások módosítása