; ; ; ;

A számlaszintű adatszolgáltatás változásai 2.

2020. szeptember 21. Dr. Magyar Zsuzsanna

Folytatjuk cikksorozatunkat (első rész) a számlaszintű adatszolgáltatás változásaival ebben a cikkben a 2021. január 1-jétől hatályba lépő változásokat vesszük sorra.

 pexels-photo-4065891.jpeg

2021. január 1-jétől az adatszolgáltatás kiterjed a Közösségen belüli adómentes termékértékesítésről kibocsátott számlára, illetve ugyanezen időponttól kezdődően a nem adóalanyok részére teljesített ügyletek is adatszolgáltatási kötelezettség alá kerülnek a jövő év januárjától. Az adatszolgáltatás alól kivételt csak az ún. távolról is nyújtható szolgáltatások képeznek majd, amelyek esetében az adóalany az ún. egyablakos rendszeren belül teljesíti az adókötelezettségét. (MOSS)

A nem adóalanyok felé kiállított számlák esetében, - azaz a magánszemélyek részére készült számlák esetében – a magánszemélyek személyes adataira nem lesz szükség, hiszen ezek az adatok csak a fizetendő áfa megállapításához lesznek szükségesek.

Ezen információk teljes körűsége már előkészíti az adóhivatal következő szolgáltatását is, azaz indul az áfa-bevallás (eÁFA) kiajánlása az adóhivatal részéről, amely a jelenleg működő eSZJA bevallás tervezetéhez hasonlóan fog működni.

Izer Norbert szeptember 7-én megjelent sajtónyilatkozata szerint azonban nem ez lesz az adóhivatal egyetlen új szolgáltatása, hanem az új online számlarendszer a papírszámlákat is kiválthatja majd a jövőben.

Ez úgy történhet, hogy az eladó a meghatározott számlaadatokat beküldi az adóhivatalhoz, a vevő pedig egyszerűen letölti a szükséges adatokat, így az adatszolgáltatás lehet maga az elektronikus számla (e-számla). A gazdaságban leggyakrabban használt azonosítók, például a szerződésszám, megrendelésszám is opcionálisan kitölthetők majd az adatstruktúrában, ezzel a számlák automatikusan és könnyen feldolgozhatóvá válnak vevői oldalon - részletezte az államtitkár. Ezzel a szolgáltatással már a számlatömb kitöltését sem kell magára vállalnia az adózónak, hiszen ezzel a vállalkozók az ún. digitális számlázásra térhetnek át a jövőben.

A jövőre esedékes fejlesztések teljesítéséhez az adózóknak mindenképp át kell térniük – legkésőbb 2021. április 1-ig (szankciómentes időszak vége) – a NAV online számla 3.0 séma alkalmazására. Ennek részleteit már a napokban közzétette az adóhivatal a https://github.com/nav-gov-hu/ oldalon.

A fejlesztéssel tehát zökkenőmentesen térhetnek át az adózók az e-számlázásra, amellyel egyidejűleg az áfa törvény számlázási szabályai is változnak majd vélhetőleg. A magánszemélyek felé kiállított számlák adatvédelmi szempontok miatt azonban nem minősülhetnek e-számlának.

 

Amennyiben Ön is szeretne szakképesítést szerezni,
jelentkezzen 
OKJ képzésünkre.

 

süti beállítások módosítása