; ; ; ;

Ilyen lesz a mérlegképes képzés! - II. rész

2021. január 18. Dr. Sztanó Imre

04115002 számú Vállalkozási mérlegképes könyvelő megnevezésű szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzéseket megalapozó programkövetelmény is kiemeli, hogy „ A vállalkozási mérlegképes könyvelő szakképesítéssel rendelkező szakember önállóan és teljes körűen végzi egy vállalkozás számvitellel összefüggő feladatait.”  Azt gondolom, hogy e szakképesítés megszerzése megéri a befektetést a jövő érdekében.

pexels-photo-927022.jpeg

A programkövetelmények tartalmazzák a szakmai képzés megkezdéséhez szükséges iskolai és szakmai előképzettséget, a szakmai képzés elvégzéséhez szükséges minimális és maximális foglalkozások számát, a képesítő vizsga követelményeinek leírását.

A szakmai követelményeket a modulok leírása tartalmazza. A következő összefoglalásunk a foglalkozások óraszámán kívül a képző hatáskörébe utalt programkövetelmény modul eredményének mérését is mutatja:

 

Programkövetelmény modul neve

 

Foglalkozások minimális és maximális óraszáma

A képző hatáskörébe utalt programkövetelmény modul tanulási eredményének mérése (időtartama és módszere)

Gazdasági és jogi alapismeretek

50-100

90 perc, írásbeli

Vállalkozások pénzügyei

40-80

90 perc, írásbeli

Könyvviteli ismeretek

50-100

90 perc, írásbeli

Adózási ismeretek

80-160

90 perc, írásbeli

Számvitel és adózás digitális környezete

40-80

90 perc, projektfeladat

Pénzügyi számvitel

200-400

120 perc, írásbeli

Pénzügyi kimutatások összeállítsa, elemzése és ellenőrzése

50-100

120 perc, írásbeli

 

A táblázat jól szemlélteti, hogy a képzési idő 510-1020 óra között lesz és összesen hét vizsgakövetelményt kell teljesíteni. Képesítő vizsgára az jelentkezhet, aki a tanulási eredmények mérésére szolgáló programkövetelmény-modulok szakmai követelményeit minimum 60%-os szinten teljesítette, és a  képzésben résztvevő hiányzása modulonként nem haladhatja meg a minimális óraszám 30%-át.

A képesítő vizsga írásbeli része két részből áll:

Pénzügyi számvitel

180 perc

Pénzügyi kimutatások összeállítása, elemzése és ellenőrzése

180 perc

A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a vizsgázó az írásbeli vizsga mindkét vizsgarészében a külön-külön a megszerezhető összes pontszám legalább 60%- át elérte. Ha a vizsgázó az írásbeli vizsga követelményeit vizsgarészenként külön-külön eredményesen teljesítette, megkezdheti a projektfeladat teljesítését. A Pénzügyi kimutatások összeállítása, elemzése és ellenőrzése projektfeladat egy szakmai elbeszélgetés központi tételsor alapján, azaz ez egy szóbeli vizsgarész.

Összefoglalóan tehát az állapítható meg, hogy összesen 10 számonkérésnek (7 tanulási eredmény mérése és három képesítővizsga rész) kell megfelelni a jelöltnek. Egyes követelmények teljesítése alól felmentés adható. Erről – főleg az egyetemi végzettséggel rendelkezők – a következő részben olvashat.

A felmerülő kérdéseivel keresse bizalommal a Perfekt képzési központjaink ügyfélszolgálatát.

 

 Sorozatunk korábbi része:

https://perfekt.blog.hu/2021/01/15/ilyen_lesz_a_merlegkepes_kepzes

banner0202.jpg

 

süti beállítások módosítása