; ; ; ;

Fontos rendelet jelent meg a veszélyhelyzet miatt nehéz helyzetben lévő cégek támogatására

2021. február 3. Dr. Magyar Zsuzsanna

A Magyar Közlöny 16. számában lényeges módosítás jelent meg a nehéz helyzetben lévő vállalkozások, illetve a veszélyeztetett ágazatban érdekelt cégek számára a bértámogatás igénylésével kapcsolatban.

A 43/2021. (II. 2.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet módosításáról szóló jogszabály érdemi változásokat rejt.

 office-new-normal-men-wearing-medical-mask-covid-19_53876-94832.jpg

A friss rendelet az alábbi szövegrészt módosítja az eredeti kormányrendeletben:

„18.  § A  fővárosi és megyei kormányhivatalok által 3. alcím szerinti határozattal már megítélt bértámogatást – a  munkaerőpiaci programban meghatározottak szerint – támogatási előlegként kell a  munkaadó részére folyósítani.”

  1. § Az R. 14. § (5) bekezdésében az „utólag” szövegrész helyébe a „támogatási előlegként” szöveg lép.”

Ami azt jelenti, hogy a megítélt támogatást egy összegben kifizetik február végéig azok számára, akik korábban már beadták a támogatási igénylésüket, és azt pozitívan elbírálták.

Természetesen ez azt is jelenti, hogy az így kapott támogatás már előlegnek minősül, azaz mivel nem utófinanszírozott, a megkapott támogatás összegét a jogosultság megszűnése vagy hiánya miatt a munkaadónak vissza kell fizetni, kivéve, ha a jogosultság megszűnését a kormányhivatal részére bejelentette. Ezt egyébként a megszűnésre okot adó körülmény keletkezésétől számított haladéktalanul be kell jelenteni.

Mivel a cégek a bértámogatás összegéhez előre hozzájuthatnak a most megjelent rendelet értelmében a kormányhivatal az ellenőrzést (dolgozó megtartása, bér kifizetése, stb.) utólag folytatja le.

 

2021_benner_new.jpg

süti beállítások módosítása