2021. aug 23.

A vagyonvesztés rendezésének 10 lehetséges módszere - VIII. rész

írta: Dr. Sztanó Imre
A vagyonvesztés rendezésének 10 lehetséges módszere - VIII. rész

Pénzeszköz végleges átadása

A véglegesen átadott pénzeszköz is hozzájárulhat a társaság tőkehelyzetének rendezéséhez. Végleges pénzeszköz átadásáról akkor van szó, ha

  • az egyik társasági adóalany visszafizetési kötelezettség nélkül ad át pénzeszközt egy másik társasági adóalany részére,
  • az eszköz átadása pénzügyileg rendezésre kerül, de
  • az átadott összeg nem minősül termékértékesítés, vagy szolgáltatásnyújtás ellenértékének.

 pexels-photo-3943714.jpeg

A véglegesen átadott pénzeszköz kedvezményezettje a kapott összeget egyéb bevételként számolja el és így az adózott eredményen keresztül állítja helyre a saját tőke összegét. A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 77. § (3) bekezdésének m) pontja szerint az egyéb bevételek között kell kimutatni a véglegesen átvett pénzeszközök összegét. Természetesen az elszámolt összeg – mint bevétel – része lesz a társasági adó alapjának is.

A számviteli törvény 81.§ (2) bekezdésének n) pontja szerint a véglegesen átadott pénzeszköz nyújtója egyéb ráfordításként számolja el a ténylegesen átadott (pénzügyileg rendezett) összegét.

 

Az elszámolásnál figyelembe kell venni a költségek és ráfordítások elszámolhatóságának egyes szabályait. (A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 3. számú mellékletének előírásai)

 

Amennyiben magánszemélytől származik a véglegesen kapott pénzeszköz, úgy az ajándékozási illetéket is meg kell fizetni.

 

Az elszámolás módja a következő:

szisi.PNG

 

Számlaösszefüggés magyarázata:

  1. Véglegesen átadott pénzeszköz állományba vétele a pénzmozgással egyidejűleg

 

honlap_banner31.jpg

Szólj hozzá