2022. jún 30.

Figyelem! Módosult az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatás fenntartási kötelezettség határideje Benyújtási határidő: 2022. július 8.

írta: Magyar Miklósné Zsuzsa
Figyelem! Módosult az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatás fenntartási kötelezettség határideje Benyújtási határidő: 2022. július 8.

A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 219.000.- Ft.-os kompenzációs támogatásban részesültek. Ennek a feltétele az volt, és erről nyilatkozatot is kellett benyújtani, hogy a veszélyhelyzet megszüntetését követő kettő hónapig a vállalkozást nem szünetelteti, illetve nem szünteti meg.

july_8.PNG

A veszélyhelyzet 2022. június 1.-én megszűnt, és a két hónapos fenntartási kötelezettség pedig a 2022. évi V. törvény alapján egy hónapra rövidült. Ennek értelmében a fenntartási kötelezettségről szóló beszámoló lapot 2022. július 1 és július 8.-a között kell megküldeni.

(Magyar Közlöny 88 száma)

 1. A veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi XCIX. törvény módosítása
 2. § A veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi XCIX. törvény 5.  §-a a  következő (5) bekezdéssel egészül ki: „(5) A  (4)  bekezdés alkalmazásában az  önfoglalkoztatók egyszeri kompenzációs támogatásában részesült személy a vállalkozását nem szüntetheti meg 2022. június 30-ig.

Amennyiben a beszámoló lap beküldése elmarad, úgy a kapott támogatást kamattal növelt összegben vissza kell fizetni.

A benyújtást megelőzően minden vállalkozás a tárhelyére megkapja a beküldendő beszámoló lapot.

Sajnos ez pont az a nyári  időszak, amikor nagyon sokan szabadságon vannak, tehát fel kell készülni, hogy a beszámoló lap határidőben beküldésre kerüljön.

A beszámoló lap beküldését E papír szolgáltatás igénybevételével kell megtenni.

Ennek menete a következő lesz.

 • Be kell jelentkezni az ügyfélkapura, vagy cégkapura
 • Ki kell választani a kormányhivatali ügyeket
 • Foglalkoztatási támogatás feladatra kell kattintani
 • Itt kell kiválasztani a címzettet: székhely szerinti illetékes járási/kerületi hivatal foglalkoztatási osztályát
 • Tárgyként meg kell jelölni: „ önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása”
 • Most jön a levél szövege, amely szabadon választott: Pl. „csatoltan küldöm a beszámoló lapot az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásával kapcsolatosan”
 • Lehet csatolni a beszámoló lapot, valamint el kell végezni a hitelesítést
 • Ha ezzel elkészültél nyomd meg a „tovább a véglegesítéshez gombot”, és véglegesítsd
 • Elérkeztél az utolsó mozzanathoz: Küld be az E papírt, de mindenképpen várd meg és mentsd el a visszaigazoló dokumentumot.

Ha egy kicsit előre szeretnél dolgozni a beszámoló lapot  a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat ( a pályázatot is innen indítottad ) honlapjáról is letöltheted.

Jó munkát és kellemes nyaralást.

 

Szólj hozzá