; ; ; ;

Adótörvény változások 2023-tól Átalányadó

2022. november 28. Dr. Magyar Zsuzsanna

A keddi, azaz a 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A Magyar Közlönyben a cikk írásáig még nem jelent meg a törvény, de hamarosan várható a megjelenés is.

Ebben a cikkben az átalányadózást érintő változásokat foglalom össze!

business-g9b3433ab6_1920.jpg

Rengeteg könyvelő és kisvállalkozó volt érintett az elmúlt hónapokban a KATA törvény miatti változásokkal. Gyakorlatilag a KATA törvény újraalkotása átrendezte az egyes adónemek közötti választási lehetőségeket, sokan léptek át „kényszerűségből” az átalányadóba.

Néhány ponton 2023-tól változik az SZJA szerinti átalányadózás szabálya, ezeket veszem sorra!

2023-tól az átalányadózás a tárgyévet megelőző adóévben szerzett bevétel mértékétől függetlenül választható, azaz az új szabályok szerint 2023-tól az átalányadózás a tárgyévet megelőző adóévben szerzett bevétel mértékétől független. Továbbra is megmaradnak azonban a tárgyévre vonatkozó bevételi értékhatárok, vagyis az egyéni vállalkozó akkor alkalmazhatja az átalányadózást, ha a tárgyévben a bevétele nem haladja meg az éves minimálbér tízszeresét, míg az adóév egészében kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végző egyéni vállalkozó esetében az éves minimálbér ötvenszeresét. Az értékhatár túllépése esetén az átalányadózásra való jogosultsága megszűnik.

Kicsit módosul pl. a szociális hozzájárulási adó megállapításával kapcsolatos eddigi szabály, göngyölítéses adófizetési szabályt vezettek be. Ennek oka, hogy az átalányadózást választó egyéni vállalkozóknak a jövedelmük éves eloszlása nagy mértékben befolyásolja a fizetendő adó mértékét.

Az új göngyölítéses szabály alapján negyedévente össze kell adni az aktuális negyedévben, illetve a megelőző negyedévben (negyedévekben) megszerzett személyi jövedelemadó-köteles jövedelmet és abból ki kell vonni a megelőző negyedévben (illetve negyedévekben) szociális hozzájárulási adóalapként figyelembe vett összeget, majd az ily módon meghatározott összeget el kell osztani annyi hónappal, amelyben az egyéni vállalkozó a tárgynegyedévben biztosított volt. A számításnál minden olyan hónapot figyelembe kell venni, amelyben a vállalkozó biztosítási jogviszonya legalább egy napig fennállt.

Négy évről 12 hónapra csökken az az időszak, amelynek az átalányadózás megszűnése évét követően el kell telnie ahhoz, hogy az átalányadózás újra választható legyen. Így amennyiben az egyéni vállalkozó az átalányadózást megszünteti vagy az arra való jogosultsága megszűnik, például a bevételi értékhatár túllépése miatt, akkor a megszűnés, illetve a megszüntetés évére és az azt követő 12 hónapra az átalányadózást ismételten nem választhatja.

 

 

süti beállítások módosítása