; ; ; ;

Hogyan kell jó kiegészítő mellékletet készíteni? 1. rész

2023. március 22. Dr. Sztanó Imre

Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A mérleg és eredménykimutatás összeállításán túl nem kevés feladatot jelent a kiegészítő melléklet elkészítése. (Természetesen az éves beszámolót készítőknek még üzleti jelentést is össze kell állítaniuk.) Felméréseink és tapasztalataink szerint már elfogy az erő a kiegészítő melléklet összeállításához és gyakran csak formálisnak tűnik a beszámoló ezen részének elkészítése.

 

hogyan_kell_jo_kiegeszito_mellekletet_kesziteni_1_resz.jpg

Ugyanakkor pedig hangsúlyozni kell, hogy a beszámoló kiegészítő melléklete a beszámoló teljes értékű, szerves része. Ebből következően a kiegészítő mellékletnek ugyanaz a funkciója, mint a mérlegnek és az eredménykimutatásnak, vagyis a gazdaság szereplőinek tájékoztatása a valós, megbízható képről.  Különbség csak abban lelhető fel, hogy a mérleg és az eredménykimutatás összeállításánál a számviteli törvény formai követelményeket is támaszt, illetve hogy azok csak számszerű adatokat tartalmaznak. A kiegészítő melléklet formája ellenben nem kötött, és a számszerű adatokon kívül szöveges magyarázatokat is tartalmaz.

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 88-94/A. paragrafusai rendelkeznek alapvetően a kiegészítő melléklet tartalmáról. A kiegészítő mellékletbe azokat a számszerű adatokat és szöveges magyarázatokat kell felvenni, amelyeket e törvény előír, továbbá mindazokat, amelyek a vállalkozó vagyoni, pénzügyi helyzetének, működése eredményének megbízható és valós bemutatásához a tulajdonosok, a befektetők, a hitelezők számára - a mérlegben, az eredménykimutatásban szereplőkön túlmenően - szükségesek. A kiegészítő mellékletben be kell mutatni a sajátos tevékenységgel kapcsolatos - más jogszabályban előírt - információkat is. Fel kell hívni a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy nemcsak az említett paragrafusok fogalmaznak meg tartalmi követelményeket, hanem a több előírásai is hivatkozik a kiegészítő melléklet tartalmára.

A következő cikksorozatban a kiegészítő melléklet összeállításához kívánunk segítséget nyújtani. A kiegészítő melléklettel szembeni általános követelmények összefoglalását követően a mérleg és az eredménykimutatás soraihoz kapcsolódó tartalmi elemeket foglaljuk össze, hivatkozva a törvényi előírásokra. Ez azért is lényeges, mert a számviteli törvény egyértelműen fogalmaz: „A kiegészítő mellékletben szereplő, a mérleghez és az eredménykimutatáshoz kapcsolódó adatokat, magyarázatokat abban a sorrendben kell bemutatni, ahogyan a tételek a mérlegben és az eredménykimutatásban szerepelnek.

A társaság működéséről, vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről az üzleti év könyveinek zárását követően, a számviteli törvényben meghatározott könyvvezetéssel alátámasztott – a számviteli alapelvek figyelembe vételével - beszámolót (így a kiegészítő mellékletet is) köteles - magyar nyelven - készíteni.

A beszámoló készítés és a könyvvezetés pénznemének a létesítő okiratban rögzített pénznemmel kell megegyeznie, vagyis a kiegészítő melléklet pénzneme azonos a mérleg és eredménykimutatás pénznemével.

Az éves beszámoló részét képező mérleget, eredménykimutatást és kiegészítő mellékletet a hely és a kelet feltüntetésével a vállalkozó képviseletére jogosult személy köteles aláírni.

A vállalkozó köteles a jóváhagyásra jogosult testület által elfogadott beszámolót, kötelező könyvvizsgálat esetén a könyvvizsgálói záradékot vagy a záradék megadásának elutasítását is tartalmazó független könyvvizsgálói jelentéssel együtt, valamint az adózott eredmény felhasználására (az osztalék jóváhagyására) vonatkozó határozatot az adott üzleti év mérlegfordulónapját követő ötödik hónap utolsó napjáig letétbe helyezni ugyanolyan formában és tartalommal (szövegezésben), mint amelynek alapján a könyvvizsgáló a beszámolót felülvizsgálta. Nyilvánvalóan ez vonatkozik a kiegészítő mellékletre is. A vállalkozó köteles beszámolót, kötelező könyvvizsgálat esetén a könyvvizsgálói záradékot vagy a záradék megadásának elutasítását is tartalmazó független könyvvizsgálói jelentéssel együtt közzétenni. Itt jegyezzük meg, hogy a könyvvizsgálat kiterjed a kiegészítő melléklet felülvizsgálatára is.

A cikk következő részeiben tételesen – mintegy checklist - összefoglaljuk a kiegészítő melléklet tartalmára vonatkozó előírásokat:

  • általános információk a kiegészítő melléklet tartalmára,
  • kapcsolt felekkel kapcsolatos a kiegészítések
  • mérleghez kapcsolódó kiegészítések
  • tárgyi eszközökhöz kapcsolódó kiegészítések
  • befektetett pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó
  • saját tőkéhez kapcsolódó kiegészítések
  • céltartalékokhoz kapcsolódó kiegészítések
  • kötelezettségekhez kapcsolódó kiegészítések
  • időbeli elhatárolásokhoz kapcsolódó kiegészítések
  • eredménykimutatáshoz kapcsolódó kiegészítések
    • árbevételhez kapcsolódó kiegészítések
    • egyéb bevételekhez kapcsolódó kiegészítések
    • bérekhez kapcsolódó kiegészítések
    • értékcsökkenéshez, értékvesztéshez kapcsolódó kiegészítések
  • kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos kiegészítések
  • környezetvédelemmel kapcsolatos kiegészítések
  • tisztségviselőkkel kapcsolatos kiegészítések
  • könyvvizsgálattal kapcsolatos kiegészítések

 

süti beállítások módosítása