; ; ; ;

Anyák napja

2023. május 5. Dr. Sztanó Imre

Boldog anyák napját! Happy Mother's Day! Feliz Dia de las Madres! Furaha Ya Mama Siku! Nem számít, hogyan mondják, az üzenet mindenhol ugyanaz: így fejezzük ki hálánkat édesanyánk felé, éljünk bárhol is a világban. Ismerjük meg az anyák napja eredetét és azt, hogyan ünneplik ezt a napot a világ más országaiban.

pexels-george-dolgikh-2072162.jpg

Az anyák napját világszerte ünneplik, de a különböző országokban más és más napokon. A legtöbb országban ez az ünnep májusra esik, sok országban május második vasárnapján van az anyák napja. Hazánkban május első vasárnapján – 2023-ban május 7-én - ünnepeljük az édesanyákat.

Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Az 1600-as években Angliában az ünnep keresztény vallási színezetet kapott és a húsvétot követő negyedik vasárnap tartották az édesanyák ünnepét.

Az Egyesült Államokban első alkalommal 1872. évben, Bostonban ünnepelték meg az anyák napját, melyet ekkor a béke napjának tekintették. 1907. évben Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni elhunyt édesanyja emlékére. Jarvis a célját végül 1914. évben érte el, amikor az amerikai elnök a napot hivatalos ünneppé nyilvánította.

Hazánkban az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából és a legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel és megtették az előkészületeket az anyák napja országos bevezetésére. 1928. évben már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját.

Vannak országok – így például Ausztrália -, ahol az anyák napja alkalmából több szervezet tart megemlékezést, rendezvényt, hogy pénzt gyűjtsenek a nőmozgalmak támogatására. Több országban egyházi ünneppé is vált az anyák napja. Sajnos sokszor „kereskedelmi ünneppé” silányul a megemlékezés.

Május elején köszöntjük tehát az édesanyákat! Amíg lehet hívjuk meg őket egy ebédre, egy színházlátogatásra vagy üljünk be a cukrászdába egy kis beszélgetésre, kávézásra. Tegyük ünneppé ezt a napot, amelyen kifejezhetjük hálánkat. A közös élményszerzés a legnagyobb ajándék.

Visszacseng a fülemben gyerekeim, unokáim anyák napi köszöntése:

 

„Orgona ága, Barackfa virága,
Öltözzetek új ruhába Anyák napja hajnalára illatosan. 
Zúgja az erdő Susogja a szellő,
Üzenik az ágak, lombok:
Légy te mindig nagyon boldog Édesanyám.”
süti beállítások módosítása