; ; ; ;

Szerződésből származó bevétel

2017. október 25. Perfekt Blog

IFRS 15
Vevőkkel kötött szerződésekből származó bevételek elszámolása

Bevezető

Az IFRS standardalkotói - az IASB - az elmúlt évek egyik kiemelt projektjeinek keretében a US GAAP standardalkotóival összhangban kiadta a bevételek elszámolásának új standardját.

Az új IFRS 15 standard azzal a céllal született, hogy megszüntesse az következetlenséget, illetve a gyenge pontokat a jelenlegi bevételstandardok között. A korábbiakhoz képest átfogóbb alapokra helyezte az árbevétel elszámolását, annak érdekében, hogy különböző iparágakban működő vállalatok pénzügyi teljesítményének összehasonlíthatóságát szorgalmazza. A hatályos standardok és értelmezések számának csökkentésével összevonta az árbevétel elszámolásának módszertanát és bővítette közlési követelményeket az eddiginél is hasznosabb számviteli információ elérése érdekében.

Az új bevétel standard hatályon kívül helyezi az IAS 11 Beruházási szerződések és IAS 18 Bevételek standardot a vonatkozó értelmezésekkel együtt. Az új IFRS 15 standard 2018. január 1-ét követő időszakokra lép hatályba és vállalatok dönthetnek, hogy teljes visszamenőleges vagy módosított visszamenőleges alkalmazást gyakorolnak a standard bevezetésekor.

bevetel_elszamolas.jpg

5 lépéses megközelítés

Az IFRS 15 a bevételek elszámolásának új módszertani megközelítését az alábbi öt egymást követő lépésben határozza meg:

1. Szerződés azonosítása
2. Az egyes teljesítési kötelezettségek azonosítása
3. A tranzakciós ár meghatározása
4. A tranzakciós ár felosztása az egyes elemek között
5. Az egyes kötelezettségekhez rendelt árbevétel elszámolása

IFRS 15 ismérvei:

Az új bevétel standard tovább lép a korábbi megjelenítési feltételektől, amelyek meghatározott körülményekre épültek, mint áruk és szolgáltatások értékesítése, vagy beruházási szerződések bevétele és inkább átfogó megközelítésben méri a bevételek megjelenítését tevékenységektől függetlenül. A szerződés holisztikus fogalom, amely nem korlátozódik dokumentációs alapokra, hanem olyan körülményekre utal, amellyel a bevételszerzés feletti ellenőrzés gyakorlását véli igazolni kitérve a korábbi kockázat és haszon mérlegelésének elvétől. Kiemelt hangsúlyt kap a teljesítési kötelezettségek meghatározása, hogy áru és szolgáltatások vagy azok kombinációját érinti a szerződés, mivel a teljesítési kötelezettségek a tranzakciós ár eloszlásának alapját jelentik a bevételek elszámolásában. A teljesítési kötelezettségek mértékét befolyásoló változó ellenértékek és új impulzust jelentenek a bevételek értékelésében, amelyek becslése a korábbi standardokhoz képest újabb kihívás elé helyezi a vállalatokat.  A tranzakciós ár valós piaci értékének szerepe is megnövekszik a korábbi követelményekhez képest, amely további becslésekkel kapcsolatos feladatokat feltételez. Végül a standard kitér a bevételek elszámolásának időzítésére, amely szerint a bevételek felett gyakorolt ellenőrzés egy időpontra vagy időtartamra vonatkoztatható. Tekintettel a számviteli becslési folyamatok megnövekedett szerepére, az IFRS 15 kiemelten foglalkozott a közlési követelmények körének meghatározására, annak érdekében, hogy a korábbiakhoz képest hasznosabb és teljeskörű információt kapjanak a beszámoló felhasználói.

A standard alkalmazása várhatóan a telekom ágazatban, valamint az IT ágazatban működő szereplőket fogja a leginkább érinteni, de természetesen a többi ágazatban lévő társaságnál is kihívást jelent a 2018. január 1-jétől való kötelező alkalmazása.

 

Aktualizálja tudását a Perfekt IFRS Klubban. Vegyen részt IFRS 15 klubelőadásunkon 2017. december 6-án, részletekért tekintse meg honlapunkat!

süti beállítások módosítása