; ; ; ;

Munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzési irányelvek 2018. évre

2018. március 12. Dr. Magyar Zsuzsanna

Fontos tájékoztatót tett közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium, 2017. november 02-án. A tájékoztatóban a 2018. évre tervezett munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzési irányelvek találhatók. Érdemes ezt áttekinteni minden foglalkoztatónak.

munkavedelmi_ellenorzes.jpg

Idei évben a munkavédelem területén a fókuszban a kölcsönzött munkavállalók szerepelnek, az első és a negyedik negyedévben is az ellenőrzés középpontjában a kölcsönzött munkavállalók munkakörülményeinek a vizsgálata áll.

Ennek a legfontosabb indoka az, hogy a kölcsönzött munkavállalók munkahelyi baleseteinek a száma jelentősen emelkedik, ill. éppen e tárgyban folytat a Munkafelügyeleti Vezetők Bizottsága egy kétéves kampányt, hiszen a baleseti kockázatok is magasabbak a kölcsönzött munkavállalók esetében.

Az ellenőrzés kiterjed többek között arra, hogy a kölcsönzött munkavállalók megfelelő tájékoztatása, képzése megtörtént-e, kiterjed az egyéni védőeszköz juttatások ellenőrzésére, az orvosi vizsgálatok, foglalkozás-egészségügyi szakvélemények felülvizsgálatára, ill. arra, hogy készült-e a munkavégzés helyén a balesetek, üzemzavarok kezelésére, elhárítására megfelelő intézkedési terv.

A munkavédelmi bírság jelentős összegű, 50.000,- Ft-tól 10.000.000,- Ft-ig szankcionálható függően attól, milyen mértékű az elkövetett szabálytalanság.

A II. és a III. negyedévben pedig munkavédelmi szempontból a mezőgazdasági ágazat kerül górcső alá, hiszen e tevékenység területén is magasak a baleseti-és egészségkárosító veszélyforrások.

 

A munkaügyi ellenőrzések megkezdése 2018 márciusában és áprilisában várható, ezzel kapcsolatban már a NAV 2018.03.05 - én a honlapján tájékoztatót tett közzé a foglalkoztatással kapcsolatos bejelentési-és bevallási kötelezettségek ellenőrzéséről, tehát mindenképp e területek idén külön hangsúlyt kapnak.

2018. június és július hónapban kiemelt területe a munkaügyi ellenőrzéseknek a foglalkoztatásra vonatkozó jogviszonyokkal kapcsolatos bejelentési kötelezettségek ellenőrzése, illetve, hogy a foglalkoztatással összefüggő alapvető szabályokat a munkáltató betartotta-e.

Szeptember és október hónapokban az élelmiszer-és italgyártás területén működő munkáltatók számíthatnak ellenőrzésre.

A munkaügyi bírság itt is igen magas, 30.000 Ft-tól egészen 20.000.000 Ft-ig terjedhet a kiszabható bírság összege.

süti beállítások módosítása