; ; ; ;

Garantáltan friss és ropogós saláta törvény

2018. június 22. Dr. Magyar Zsuzsanna

Részletek a 2019-es adócsomagból

 

Június 19-én került fel a Parlament honlapjára a T/625. számú törvényjavaslat az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról, amelyet Varga Mihály pénzügyminiszter terjeszt a Parlament elé.

salata_tv_2019.jpg
Ebből a csomagból szemezgetünk, emelünk ki néhány részletet!

Az általános indokolásból megtudhatjuk, hogy a jövő évi módosításoknak is fő elve az adminisztrációs terhek csökkentése, ill. fő szempont egyes változásoknál az öregségi nyugdíjra jogosult munkavállalók munkaerőpiacra történő visszavezetésének elősegítése adó- és járulékkedvezményekkel.

Kezdjük is az adminisztrációs terhek csökkentésével:

Az szja törvény javaslatának értelmében az egyéni vállalkozókra is kiterjed a jövőben az adóhatóság által elkészített adóbevallási tervezetnek az elfogadása, kiegészítése, módosítása, vagyis a korábbi adóalanyi kör tovább bővül az egyéni vállalkozókkal is. Lehetővé válik a jövőben az adóelőleg megállapításához szükséges kedvezmények (pl. családi kedvezmény, első házasok kedvezménye, személyi kedvezmény) ügyfélkapun történő benyújtása az adóhivatal felé.

Nagy változásra lehet számítani a juttatások esetében, számos juttatás megszűnik jövőre:

  • a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentessége,
  • a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentessége,
  • a kockázati biztosítás más személy (pl. munkáltató) által megfizetett díjának adómentessége,
  • a diákhitel törlesztés megfizetéséhez adott munkáltatói juttatás adómentessége,
  • a sportrendezvényre szóló belépők és a kultúra utalványok adómentessége,
  • a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentessége

Átalakulnak a béren kívüli juttatások is, 2019. január 1-jétől csak a SZÉP-kártya három alzsebébe adható kedvezményes közteher mellett béren kívüli juttatás, illetve megszűnik a 100.000,- Ft-os készpénz cafeteria is. A közterhek alapjának meghatározásához a béren kívüli juttatások esetében nem kell alkalmazni a jövőben az 1,18-as szorzót, azonban az Szja tv. 70. §-a szerinti egyes meghatározott juttatások esetében továbbra is alkalmazni kell az 1,18-szoros szorzót.

Jelentős változásokat terveznek a foglalkoztatás politikában is. Az öregségi nyugdíjban részesülők jövedelméből csak a 15% szja-t kell fizetni, viszont megszűnik az 55 év felettiek szociális hozzájárulási adó kedvezménye, és megszűnik a 25 év alatti pályakezdők kedvezménye is. E változást azzal indokolja a javaslat, hogy mivel a nyugdíjasok után az szja-n kívül egyéb terhet nem kell fizetni, szükségtelen ennek a kedvezménynek a fenntartása, bár tudjuk, hogy az 55 év felettiek és a nyugdíjban részesülők nem ugyanaz a munkavállalói kör.

A javaslat rögzíti, hogy az egyszerűsített vállalkozói adó utoljára 2018. december 20-ig választható, ezt követően az eva-alanyiság választására nem lesz lehetőség, illetve a módosítás 1 milliárd forintra emeli a kisvállalati adóalanyiság választási feltételeinek a bevételre és a mérlegfőösszegre vonatkozó értékhatárait.

süti beállítások módosítása