; ; ; ;

Bővült a kapcsolt vállalkozások köre

2015. január 14. Horváth Józsefné Éva

kapcsolt_vallalkozas.jpg2015. január 1-jétől kibővült a kapcsolt vállalkozások megfogalmazásának köre. A 2015 évi adótörvény változása (2014. évi LXXIV.törvény) szerint „kapcsolt vállalkozás az adózó és más személy, ha köztük az ügyvezetés egyezőségére tekintettel az üzleti és pénzügyi politikára vonatkozó döntő befolyásgyakorlás valósul meg”. Kapcsolt vállalkozásnak kell tekinteni azokat a társaságokat is, ahol az ügyvezető személye azonos, attól függetlenül, hogy a tulajdonosi jogok megvannak-e.



Az Art szabályai szerint bejelentési kötelezettség keletkezik első szerződéskötésüket követő 15 napon belül, valamint a kapcsolt vállalkozási viszony megszűnését követő 15 napon belül. (Art 23. §.4 bek. b.pontja). Azoknál a vállalkozásnál, ahol a törvény bővítése miatt keletkezett kapcsolt vállalkozás és van üzleti kapcsolat a közös ügyvezetővel rendelkező cégek között. Ez a határidő január 15-e.

A társasági adótörvényben megfogalmazott kapcsolt vállalkozások fogalmát veszi át helyi adó törvény és a reklámadó törvény is. Így a helyi adó és a reklámadó megállapításánál is a kapcsolt vállalkozás kibővített fogalmát kell alkalmazni.

süti beállítások módosítása