; ; ; ;

Devizahitele van vállalatának? Tőkepótlásra kényszerülhet!

2015. január 14. Horváth Józsefné Éva

Tőkepótlásra kényszerülhet a vállalkozás a forint december 31-i gyengülése miatt

A vállalkozások jelentős részénél a mérleg fordulónapja december 31-e. Súlyosan érinti a forint gyengülése azokat a vállalkozásokat, amelynek devizában fennálló kötelezettségei, nevezetesen eurós hosszú lejáratú hitelei (beruházási hitel, lízing, támogatás elszámolása) vannak.



A számviteli törvény kimondja, hogy a devizában fennálló kötelezettségeket év végén értékelni kell. Ebben az esetben a 2013. december 31-én 296,91 Ft/euro árfolyamon, míg 2014. december 31-én 314,89 Ft/euró árfolyamon kell értékelnünk. Ez a változás azt jelenti, hogy a forint 17,98 Ft-tal gyengült, ami kihatással van a társaságok eredményére, ugyanis a nem realizált árfolyamveszteséget ráfordításként kell elszámolni, mely csökkenti a társaság eredményét.

penz.jpg

A társaság vesztesége kihat a társaság saját tőkéjére is. Ha a nem realizált árfolyamveszteség hatására tőkevesztés keletkezik, akkor a tulajdonosoknak - ahhoz, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelő mértékű tőke biztosítva legyen - pótbefizetést kell tenniük.

Fontos a fentiekre azért is figyelemmel lenni, mert a beszámolókészítés közeleg és a 2012. évi Munkahelyvédelmi akciótervben meghatározott kedvezmény határideje lejárt, így a tőkepótlásról intézkedni kell.

(Munkahelyvédelmi Akcióterv: „Ezek a veszteségek és nyereségek sok esetben a vállalkozótól független, külső tényezők hatására keletkeznek, és függetlenek a vállalkozás „normál” működésének eredményétől. A Gt. kiegészítése ezért úgy rendelkezik, hogy egy átmeneti időszak alatt, 2014. május 31-éig, figyelmen kívül hagyható a saját tőke hiányának megállapításakor a külföldi pénzértékre szóló eszközök és kötelezettségek mérlegfordulónapi árfolyamra való átértékeléséből adódóan elszámolt összevont árfolyamveszteség.”)

süti beállítások módosítása