; ; ; ;

Szerződéskötés a könyvelővel

2015. március 18. Riecke Vincze Márta

Azok a vállalkozók hozzák legtöbbet szóba a kérdést, akik különféle okokból - jogosan vagy sem -, de haragban voltak, vannak, tervezik, hogy lesznek a könyvelőjükkel.

Azt is mindig elmondom, hogy a harag – a régi mondás szerint – nem csak rossz tanácsadó, de bizony nem is old meg semmilyen problémát. Ezzel szemben nagy hatékonysággal segít elmérgesíteni a szituációt, igen gyakran olyan mértékig, hogy a felek közötti kommunikáció teljesen megszűnik. A könyvelő túszul ejti volt ügyfele könyvelési anyagát, mindenféle alapos vagy nem alapos indokkal fenyegetőzik, míg végül a dühös ügyfél megtagadja az egyébként jogos megbízási díj megfizetését.

szerzodes.jpg

Ezeket a helyzeteket jobb lenne elkerülni és erre a legjobb megoldás az, hogy már az ismerkedési szakaszban megfontoltan megtárgyalják a felek, hogy mit is várnak el egymástól. Bizony: egymástól, hiszen a könyvelő a megfelelő információk hiányában semmiképpen nem tud olyan szolgáltató számviteli rendszert felállítani, amely tartósan és gyakorlati módon fogja segíteni a vezetői döntéshozatalt, a különböző hatóságok felé nyújtandó adatszolgáltatások, bevallások felelőseinek pontosításáról már nem is beszélve.

Így azután az első lépés: a könyvelő szerződése.

Nem árt rögtön az elején tisztázni, hogy a könyvelő (legtöbbször cég) rendelkezik-e a Számviteli törvényben számára kötelezően előírt szakmai háttérrel. Legegyszerűbb, ha elkérjük az ezt regisztráló Nemzetgazdasági Minisztérium (korábban Pénzügyminisztérium) által kibocsátott kártyáját. Értelemszerűen egy számviteli szolgáltató esetében, nem kell minden személynek rendelkezni a regisztrációval, hiszen ez csapatmunka. A szolgáltató által megnevezett személy felhatalmazása ellenőrizhető is a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján.

Minden olyan kettős könyvvitel hatálya alá tartozó vállalkozás, amelynek az éves szintre átszámított nettó árbevétele a tárgyévet megelőző két év átlagában – ennek hiányában, a tárgyévben várhatóan – a 10 millió forintot meghaladja, kizárólag olyan éves beszámolót adhat le, amelynek összeállítását regisztrált mérlegképes könyvelő végezte, nevét és regisztrációs számát a kiegészítő mellékletben feltüntetve.

Tetszett ez a cikk? Ne maradjon le a többiről se, iratkozzon fel hírlevelünkre ITT!

süti beállítások módosítása