; ; ; ;

A Kúria a telekadóról

2015. május 27. Dr. Rákosi Ferenc

telekado.jpgA Kúria Önkormányzati Tanácsának a Magyar Közlöny 2015. évi 4. számában megjelent határozata szerint a helyi önkormányzat adómeghatározási joga a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény végrehajtására korlátozódik, és nincs arra lehetőség, hogy valamely helyi adónem tárgyát adópolitikai megfontolásból, törvényi felhatalmazás nélkül a helyi adókról szóló törvény meghatározástól eltérően definiálja.

A konkrét esetben az egyik település önkormányzata a telekadó tárgyát az önkormányzat illetékességi területén levő beépítetlen belterületi telkekre korlátozta, miközben a törvény szerint 2011 óta telekadót a helyi önkormányzat illetékességi területén levő valamennyi telek után egységesen fizetni kell, azaz pl. a külterületi telkek után is.

A telekadó mértéke egyébként a hatályos törvényi előírások szerint a telekméret alapján kivetett adó esetén négyzetméterenként legfeljebb évi 200 Ft lehet, míg a telek korrigált forgalmi értéke alapján kivetett adó esetében az évi mérték legfeljebb a korrigált forgalmi érték 3%-a lehet.

süti beállítások módosítása